Tropisch Regenwoud: haast geboden!

Afgelopen vrijdag 19 november werd door de Nivonwerkgroep Groen Actief een workshop over het tropisch regenwoud verzorgd door Patrick van Klink van actiegroep Milieudefensie. Er is een verslag gemaakt van deze avond.

Patrick wijst op de wantoestanden in het Amazonegebied,vooral in Brazilië en Indonesië wordt er veel tropisch regenwoud bedreigd, door een massale kap (Patrick beeldend: “ We kappen er mee!”). Hij wijst op de grote omschakeling naar de verbouw van soja en palmolie ten koste van de natuurlijke tropische begroeiing en met grote gevolgen voor het klimaat en de authentieke bewoners van het woud die hun natuurlijk leefgebied zien afnemen.

We moeten haast maken, de klimaatverandering gaat snel en lijkt soms al onomkeerbaar.

Het tweede deel van de workshop werd de documentaire Once upon a Forest vertoond, een duik in de ‘stille kracht’ van het oerwoud met mooie plaatjes van de verschillende lagen in het bos, van de bodembegroeiing tot aan de kruinen van de bomen; een sfeerbeeld van het groene leefgebied van veel soorten (plant en dier!) met de voiceover van Midas Dekkers. Tijdloos en eeuwig, mooi!

De volgende ‘groene’ workshop komt er al weer aan, ook wij hebben haast! Thema deze keer is de temperatuurstijging waar steeds meer mensen zich zorgen over maken, weer met Milieudefensie en met een passende film, waarschijnlijk in komend voorjaar.