Klimaatmars 14 maart

Klimaatalarm op zondag 14 maart.
Nivon doet ook mee!

Beste Natuurvrienden,
Ieder jaar roept het kabinet in september verheugd dat de koopkracht omhoog gaat, voor bijna iedereen. Maar het gaat niet om geld, om kopen. Dat is omkoperij.Het gaat om het klimaat, biodiversiteit, energie, vervoer, schoon water, schone lucht, voldoende voedsel, woningen, werk, gezondheid, onderwijs.

Een sociaal netwerk en een prettige leefomgeving. Voor iedereen. Een evenwichtig ecologisch systeem. Dat zijn veel ballonnetjes om in de lucht te houden. Maar wij kunnen dat. We hebben het bij Nivon Natuurvrienden samengevat onder één parachute: duurzaam en sociaal. En we hebben heel veel gemotiveerde leden.

Nivonleden liepen in de afgelopen jaren mee met klimaatmarsen, letterlijk onder de natuurvriendenvlag. Omdat Nederland achterloopt bij klimaatmaatregelen en om de regering te helpen herinneren aan de belofte van Parijs 2015. Dit jaar was een mars gepland vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen. Vanwege de virusdreiging wordt het een klimaatALARM, dat door heel Nederland gaat klinken op zondag 14 maart.

Doe meeOm 15.00 zullen klokken luiden, wekkers afgaan, enzovoort. Er is een centraal gedeelte over de media, daar wordt nog aan gewerkt. Op sommige plaatsen een grote happening, misschien een mars. Op andere plaatsen een kleinere. Door de gekozen opzet kunnen mensen ook vanuit hun eigen woonkamer meedoen. Houd deze website in de gaten: Doe mee -Het Klimaatalarm van 2021 (klimaatmars2021.nl). Je vindt daar veel nieuws over de actie.

De bedoeling van dit alarm is de roep: mensen, kies voor een milieubewuste politiek. Bijna alle partijen hebben milieu bovenaan op hun wensenlijst staan. Maar het gaat om daadkracht. Kan het huidige demissionaire kabinet een voldoende krijgen? Heeft het behalve polderen aan klimaattafels werkelijk beleid laten zien? Is niet getracht te veel kolen en geiten te sparen? Nederland organiseerde een top om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. Laat dat geen excuus zijn om de oorzaken weg te nemen. Omdat bedrijven die aan de slag willen met duurzaamheid als paddenstoelen uit de grond springen hoeven we niet bang te zijn voor verlies aan werkgelegenheid. Er is een consequent beleid nodig dat ook wordt uitgevoerd door de lagere overheden.

Beste vrijwilligers,wil je meedoen aan dit Klimaatalarm? Meld je dan aan bij onze Nivon-collega Magda Vodde of Gerard de Jager.

Magda en Gerard geven jouw intentie door aan de centrale organisatie. Vervolgens kunnen we ideeën uitwisselen over de inhoud van de actie. Bij Gerard de Jager is een beperkt aantal Nivon-vlaggen en Nivon-hesjes verkrijgbaar, maar een grote Nivon-vlag kan natuurlijk ook.

Denk om de coronamaatregelen. Sluit zoveel mogelijk aan bij bestaande lokale initiatieven. Meeliften met anderen maakt lichter werk, bovendien maken jullie mogelijk nieuwe blijvende contacten. Voor de accommodaties: samenwerking met lokale organisaties is een extra punt voor Green Key. Voor de afdelingen: neem een artikel op in je volgende ledenbulletin. Onderlinge samenwerking tussen afdelingen en accommodaties is ook een optie.

NivonJong: het is jullie toekomst, dus doe mee. De jonge klimaatbeweging doet landelijk ook mee. Wil je je aanmelden voor het Klimaatalarm? Stuur een mail naar: Magda Vodde of Gerard de Jager.

Natuurvrienden, we rekenen op jullie!
Met vriendelijke groet,
Henk Schaafvoorzitter Centraal Bestuur