Flora langs de Waal

De Nederlandse rivier de Waal is een afsplitsing van de Rijn, die vlak na de Duitse grens bij Zevenaar begint. Na 82 kilometer eindigt hij in de Biesbosch. We maakten een wandeling langs de oever en werden verrast door de aanwezige uitbundige flora.

Iets ten westen van Zaltbommel beneden de Waalbandijk kom je in de Gamerensche Waarden, een getijdengebied met een gevarieerde begroeiing.

Boerenwormkruid

Zo kom je bijvoorbeeld Zuring, Distels en Teunisbloem tegen. Verder troffen we aan: Jacobskruiskruid, Bitterzoet, Duizendblad, Wilde Cichorei, Haagwinde, Boerenwormkruid, Koolzaad, Herik en Witte Klaver. De zeldzame Belladonna zou hier ook nog moeten voorkomen, maar zagen we niet.

Er is ook een grote groep Wilgen Zij hebben hun wortels vaak deels bovengronds. Dit is zo gegroeid door de wisselende getijden. Op die manier lijkt het op een Mangrove bos.

De Waal is de drukst bevaren rivier vanwege het enorm omvangrijke goederentransport naar het achterland, maar we hadden hier niet echt last van. De afstand tot de schepen vanaf de oever is behoorlijk groot.
Later op de kaart gekeken kwamen we tot nog een leuke ontdekking. Van hier is het steeds 60 kilometer naar een Nivonhuis. Via het noorden kom je bij het Koos Vorrinkhuis uit. Via het noord-westen bij de Bosbeek en via het zuiden bij Morgenrood.
Die afstand is slechts een uurtje met de auto en drie uur met de fiets.

Eric en familie