Dik Vuik – Hoe doe je dat dan, jezelf verheffen?

Dik Vuik: Hoe doe je dat dan, jezelf verheffen?Nivon heeft een sterke rol in de geschiedenis van de sociaaldemocratie. Die geschiedenis werd in 2015 uit de doeken gedaan met een jubileumboek over negentig jaar Nivon Rotterdam en al zijn activiteiten. Arbeiders, verheft uzelf! Maar hoe doe je dat dan, jezelf verheffen? Eén van de antwoorden is kunst.

Interesse in kunst zit in de haarvaten van Nivon Rotterdam. Er is in die negentig jaar een mooie eigen collectie opgebouwd met werk van veel verschillende kunstenaars. Regelmatig is een deel te zien in het gebouw en er exposeren vaak kunstenaars in het Nivoncafé.

Jezelf verheffen

Het mooie aan kunst is dat er zoveel verschillende vormen van bestaan. Zelfs mensen die aangeven ‘niets met kunst te hebben’ blijken in de praktijk toch een bepaald kunstwerk mooi te vinden, een bepaalde schrijver graag te lezen of mee te doen als er in hun buurt een project met een kunstenaar wordt uitgevoerd.

De sporen zijn overal aanwezig, kijk maar eens achter het Nivoncentrum, waar langs de Linker Rottekade muurschilderingen zijn te vinden van Willem van Hest en Ron Blom. Bewoners die niet direct bij kunst betrokken waren, deden wel mee toen de gelegenheid zich aanbood. Dat is het mooie van kunst: je doet er aan mee voor je het weet. Kijk maar eens:

Kunstroute

In oktober is de tiende editie van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk. Opnieuw een prachtige gelegenheid om met kunst in aanraking te komen. Nivon organiseert vaak een expositie tijdens de kunstroute, zoals dit jaar het werk van Tineke Noordzij.

Maar er is nog veel meer te zien tijdens de kunstroute. Daarom zeg ik: verhef jezelf, kom in de weekends van 8-9 oktober (Crooswijk) en 15-16 oktober (Kralingen) kijken naar al die kunstvormen waar je dan gratis en voor niks kennis mee kunt maken. En ik wil wedden dat je iets tegenkomt dat je gewoon erg mooi vindt! Iets dat in jouw ogen boven al het andere uitstijgt. Zelfverheffing met kunst, verheven kunst.

Boek

Van toen naar toekomst
met veel sociale geschiedenis van Rotterdam.