Workshop Water – uitgaande van de werkgroep Groen Actief Nivon Rotterdam

Wanneer:
15 november 2019 @ 19:15
2019-11-15T19:15:00+01:00
2019-11-15T19:30:00+01:00
Waar:
Nivoncentrum
Dirk smitsstraat 76
Rotterdam
Kosten:
Gratis
Contact:
Groen Actief

Workshop Water – uitgaande van de werkgroep Groen Actief Nivon Rotterdam

Op 15 november verzorgt Patrick van Klink van Milieudefensie een workshop over de toestand van het water op onze aarde en de bedreiging daarvan, dichtbij en veraf. Aanvang: 19.30 uur, toegang gratis.

Na workshops over klimaatverandering en plasticvervuiling vraagt Nivon Rotterdam nu aandacht voor ons (drink)water. In de stad en de rivier zijn er problemen met vervuiling, met algen, met overlast bij forse regenbuien, aanwezigheid van minuscule hoeveelheden medicijnen. Sommige van deze problemen hangen samen met de manier waarop we produceren en consumeren, anderen weer met de wereldwijde klimaatverandering. Soms zijn de problemen acuut, zoals bij heftige buien, soms zijn ze sluipend, zoals de dreigende stijging van de zeespiegel. Zelfs de Maeslantkering kan in de toekomst tekortschieten. Krijgen we net als Amsterdam een zeesluis als toegang tot de haven en wie gaat dat betalen? 

Watertekort en wateroverschot hebben vooral in 2018 op diverse manieren flinke invloed gehad. Droogte in het oosten van Nederland, het inlaten van rivierwater in natuurgebieden in het westen. Hoe gaat dit verder? 

De gevolgen van onze economie en op onze economie gaan dus verder dan het smelten van het ijs op de bergtoppen zoals in de Himalaya, van de gletsjers en het smelten van de ijskappen op de Noord- en Zuidpool. Die gevolgen zijn dichtbij voelbaar.

In Nederland staan we bekend om onze kennis van waterbeheer. We worden overal in de wereld om advies gevraagd. Maar houden we hier nog wel droge voeten, of moeten we juist vrezen voor te grote droogte? Sinds enige jaren hebben we een Deltacommissaris en een Deltaplan Water. Wat houdt dat in en is dat afdoende voor de toekomst?

Ook de kwaliteit van ons water staat steeds meer in de belangstelling. Waar de Rijn ontspringt is het water zuiver. Maar daarna passeert ze een hele rij chemiegiganten als ICI, Hoechst, Bayer en BASF. En wat te denken van ons eigen medicijngebruik?

Wat kunnen we zelf doen en wat moeten we van de politiek en bedrijfsleven verwachten?

workshop

Patrick van Klink