WORKSHOP POOLSTREKEN o.l.v. Patrick van Klink van Milieudefensie

Wanneer:
30 oktober 2020 @ 19:30
2020-10-30T19:30:00+01:00
2020-10-30T19:45:00+01:00
Waar:
Grote Zaal Nivon
Dirk Smitsstraat 76 Rotterdam
Kosten:
€ 3 / 4
Contact:
Groen Actief
Koos de Bruin: 010-4815806

WORKSHOP POOLSTREKEN o.l.v. Patrick van Klink van Milieudefensie

We merken in Nederland alleen iets van de Noordpool bij ijzige noorderwind. De Zuidpool kennen we alleen van televisie en misschien uit een boek over ontdekkingsreizen. Vanuit ons kikkerlandje zijn de polen ver weg, koud en zo goed als onbewoonbaar. Op beide polen is dat bijna alleen mogelijk voor ijsberen (Noordpool) en pinguïns (Zuidpool). Vestigen voor de mens is moeilijk. Er zijn bases van diverse landen op de Zuidpool. En er is een verdrag over Antarctica, dat Nederland mede heeft ondertekend. Dat lijkt allemaal steeds belangrijker te worden.

De gemiddelde temperatuur stijgt en dat heeft direct effect op het zo onkwetsbaar lijkende ecosysteem. De ijskap van Groenland smelt in een ongekend tempo. Wetenschappers zeggen dat hij niet meer te redden is, “zelfs als de opwarming van het klimaat vandaag zou stoppen”. “Het is code donkerrood”, schreef de Volkskrant. De temperatuur in Antarctica kwam onlangs voor het eerst boven de 18 graden Celsius! IJsberen moeten soms honderden kilometers lopen of zelfs zwemmen om aan hun voedsel komen. De Inuït, de oorspronkelijke bewoners van Groenland, hebben problemen om op zeehonden te jagen en vis te vangen en moeten voor hun voedsel zelfs steeds vaker naar de winkel op het vasteland!

De klimaatverandering laat zich het hardst gelden op de beide polen van de aarde.o.lv. verzorgt weer een avond, nu over de veranderingen op de polen, over de oorzaken en de mondiale gevolgen. 

Na de pauze wordt de interessante documentaire ‘Ice and the Sky’ (2016) vertoond. Onder regie van Luc Jacquet die al bekend werd met zijn ‘March of the Pinguins’. Nu weer terug op de Zuidpool waar veel temperatuurschommelingen zijn die veroorzaakt worden door broeikasgassen, leidend tot de opwarming van de aarde, vooral te zien op de polen. Verontrustend!

Aanvang: 19.30 uur, entree leden € 3,- / niet-leden € 4,-.

Groen Actief
Nivon Natuurvrienden Rotterdam Centrum voor natuur en cultuur
Bij Groen Actief kunnen we door de coronamaatregelen ten hoogste 10 belangstellenden toelaten. Wie de activiteiten wil bezoeken kan informeren bij Koos de Bruin: 010-4815806.