Agenda

Jan
21
zo
Lancering NivonJong – Meet-up in Rotterdam
Jan 21 @ 14:00 – 17:00

Lancering NivonJong  –  Meet-up in Rotterdam

NivonJong

Op 21 januari 2018 organiseren wij voor alle Nivon geledingen, geïnteresseerden en belanghebbenden een meet-up in Rotterdam. We zullen een presentatie geven over NivonJong, gaan met jullie in gesprek, willen jullie ideeën en vragen horen en sluiten af met een borrel.

Wij zouden het heel fijn vinden om jullie hier te ontmoeten omdat het HET moment is voor handjes schudden, agenda’s uitwisselen, ideeën opdoen, voor samenwerking en vooral omdat de informatie die verteld wordt ontzettend nuttig is voor jullie om te horen.

Wij willen vragen of jullie activiteitencoördinator, pr-coördinator, voorzitter en/of andere relevante betrokkenen in ieder geval aanwezig willen zijn. Deel het bericht ook vooral binnen jullie Nivon-netwerk.

Hopelijk tot dan!

Flore van Eerde en Iris Vermaas, voorzitter bestuur en oprichter van NivonJong

Programma meet-up

Ontmoet NivonJong op 21 januari

 

 

 

 

 

Jan
26
vr
Art Deco – Stap in de wereld van de roaring twenties – Gemeentemuseum Den Haag
Jan 26 @ 10:50

Art Deco – Paris in het Gemeentemuseum Den Haag

Art DecoStap in de wereld van de roaring twenties, ofwel les années folles, verpersoonlijkt in Poiret, Le Magnifique. Deze tentoonstelling in het Gemeentemuseum te Den Haag bevat mode, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie en film (waaronder spectaculaire bruiklenen van het MoMa in New York en het Victoria and Albert Museum te Londen) van kunstenaars uit de omgeving van couturier Paul Poiret die met recht de vader van de Art Deco genoemd kan worden.   

Paul Poiret was een van de grote vernieuwers van de mode aan het begin van de 20ste eeuw. Hij bevrijdde dames van het korset, ontwierp opvallende kimono-Art Deco mantels en hij was een meester in het draperen. Zijn invloed reikte veel verder dan de modewereld alleen. Hij was een van de eerste moderne couturiers die streefde naar een ‘totaalkunstwerk’. Poiret omringde zich met kunstenaars, vormgevers en architecten die hij allen inzette bij de ontwikkeling en promotie van zijn eigen creaties. Hij werkte onder anderen met Raoul Dufy, Erté, George Lepape, Paul Iribe, Mallet-Stevens en Man Ray en hield van het moderne werk van Brancusi, Robert Delaunay en Kees van Dongen.

We verzamelen op 26 januari om 10.50 uur in de hal van Den Haag CS bij de piano, vervolgens nemen we de tram naar het museum. 

Jan
27
za
2e editie Lange Avond van de Korte Film
Jan 27 @ 19:30 – 23:00

De Lange Avond van de Korte Film.

De Lange Avond van de Korte Film.
Op zaterdag 27 januari vindt de tweede editie van ‘ De Lange Avond van de Korte Film’ plaats. In het Nivoncentrum presenteren diverse regisseurs hun films. Iedereen is welkom. In de pauze en de nazit kan er gepraat worden over film in het algemeen en over de getoonde films in het bijzonder.

Om 19.30 uur word je welkom geheten met koffie/thee en gebak.
Om 20.00 beginnen we met de vertoningen die tot 23.00 uur duren.

 

Een film insturen kan nog tot 20 januari. De film mag niet langer zijn dan 15 minuten. Voor aanmeldingen en vragen: lakofilm@gmail.com. Voor meer informatie: Facebook pagina ‘ Lakofilm’.

 

Jan
31
wo
Visiedebat tussen kandidaten gemeenteraad Rotterdam
Jan 31 @ 19:30

Visiedebat tussen kandidaten gemeenteraad

Rotterdam, 20 januari. 

Als feiten vals zijn, plannen vaag en discussies heftig, laten we het dan eerst over visie hebben. Onder dat motto bespreken negen kandidaten voor de gemeenteraad van Rotterdam (waaronder minimaal vijf lijsttrekkers) op 31 januari hun visie met een zaal vol kiezers.

Gewenste samenleving

De politiek moet niet bekvechten maar oplossingen vinden. Dat vinden steeds meer burgers. Door het debat te richten op visie, de gewenste samenleving voor de volgende generatie, komen nut en noodzaak van het beleid in perspectief te staan. Bedoeling van het Visiedebat is dat helderheid ontstaat van wie welke offers worden gevraagd en waarom dat zinvol is voor de volgende generatie, zodat voor- en nadelen van het beleid meer in balans komen.

 

Kandidaten voor de gemeenteraad. 

Tijdens het debat treden de volgende sprekers op:

visiedebat

sprekers visiedebat Nivon Rotterdam

  • Dennis Tak, PvdV Rotterdam
  • Chantal Zeegers, D66 Rotterdam
  • Leo de Kleijn, SP Rotterdam
  • Jan-Willem Verheij, VVD Rotterdam
  • Nourdin El Ouali, NIDA Rotterdam
  • Judith Bokhove, GroenLinks Rotterdam
  • Talling Vonk, ChristenUnie SGP Rotterdam
  • Ruud van der Velden, Partij voor de Dieren Rotterdam
  • Ellen Verkoelen, 50PLUS Rotterdam.

visiedebatVisievertellers.  Daarnaast zijn er bij het debat drie visievertellers: Manon Nagelkerken (thema groen), Margot Kranenburg (thema welvaartsverdeling) en Alexander Hoogendoorn (thema zorg) die de kandidaten inspireren.

Klankbordduo. Een klankbordduo, bestaande uit Patrick van Klink (Milieudefensie) en Wubbo Tempel (voormalig fractievoorzitter CDA Rotterdam), levert commentaar. Als neutrale deskundigen geven zij een reflectie op de visies en tips om deze te versterken.

Het Visiedebat is een activiteit van de werkgroep Groen Actief die afgelopen jaar onder meer excursies organiseerde naar de Rottemeren, de Biesbosch en het Eiland van Brienenoord. Ook werden natuurfilms vertoond als inspiratie voor nieuwe inzichten, zoals Before the Flood, The salt of the Earth en Koyaanisqatsi.

visiedebat

Feb
3
za
The New World – in Filmhuis Nivon Rotterdam
Feb 3 @ 19:30

The New World – in Filmhuis Nivon Rotterdam

170 min. Regie: Terrence Malick, met o.a. Colin Farrell (2005)

The New WorldRomantische verfilming van het Amerikaanse koloniale verleden uit het begin van de 17e eeuw. De eerste westerlingen, onder leiding van kapitein John Smith, zetten voet aan wal in Virginia en worden geconfronteerd met de cultuur van de ‘native americans’ (Indianen). Het klikt echter niet tussen de blanken en de indianen, maar het wordt pas echt gevaarlijk als John Smith en de knappe indiaanse Pocahontas verliefd worden op elkaar. Zij wordt daarop door haar stam verbannen, met alle gevolgen van dien.

De muziek van de film verdient extra aanbeveling en werd gecomponeerd door James Horner. Met prachtige natuuropnamen!

 

FILMHUIS
Het Nivon-Filmhuis is om de twee weken op zaterdagavond en begint om 19.30 uur. Meestal is er halverwege een korte pauze met een drankje en een hapje.
Toegang: Nivon-leden: € 3,-/niet-leden € 4,-.
Feb
4
zo
Jesus Evil Highway in muziekcafé Halfwatt
Feb 4 @ 17:00 – 17:45

Jesus Evil Highway in muziekcafé Halfwatt

muziekcafé

Jesus Evil Highway maakt al enige jaren de podia onveilig met zijn donkere cocktail van Outlaw and Hillbilly country, Oldtime Mountain music en Bluegrass, afgetopt met een dosis rauwe Rockabilly. De groep speelt ouderwetse, ranzige country, recht uit het hart met een gitzwart randje:  het zit er allemaal in.

HALFWATT
Alle optredens in het Nivon-muziektheater HalfWatt beginnen om 17.00 uur (tot 17.45 u.). Inloop vanaf 16.30 uur. De toegang is gratis, maar een financiële bijdrage in de hoge hoed wordt op prijs gesteld.

Na het optreden is het Nivoncafé geopend, en om 18.30 uur kan er gegeten worden bij André.

www.facebook.com/halfwatt; www.nivonrotterdam.nl.

Voor artiesten: halfwatt@nivonrotterdam.nl 

 

Feb
15
do
Museum op Donderdag – Centraal Museum Utrecht Pyke Koch
Feb 15 @ 09:55

Museum op Donderdag – Centraal Museum Utrecht Pyke Koch

3e donderdag

Pyke Koch

In het Centraal Museum te Utrecht bezoeken we ‘De Wereld van Pyke Koch’. De overzichtstentoonstelling van de neo- of magisch-realistische schilder Koch (1907-1991) toont zijn werk in de context van zijn tijdgenoten Willink, Hynckes en Toorop; maar ook van Georg Grosz en anderen, als vertegenwoordigers van de Neue Sachlichkeit in Duitsland. De expositie wil inzicht geven in Kochs kunstenaarschap en in de politieke complexiteit van het Interbellum. Koch mocht na de Tweede Wereldoorlog een jaar niet exposeren vanwege zijn fascistische sympathieën. Hij is blijven schilderen tot 1980.

Meer info: www.centraalmuseum.nl.  Centraal Museum, Agnietenstraat 1, Utrecht.

Verzamelen om 9.55 u. Rotterdam CS voor Hema, vertrek 10.05 u. spoor 14, intercity Groningen.
Aanmelden: trudy-aarts@hotmail.com of 010-4658720 (geen voicemail).

Feb
17
za
Humor in de Gouden Eeuw – Frans Halsmuseum te Haarlem
Feb 17 @ 11:00

Humor in de Gouden Eeuw – Frans Halsmuseum te Haarlem

humor gouden eeuw

In het Frans Halsmuseum te Haarlem zal de tentoonstelling ‘Humor in de Gouden Eeuw, de kunst van het lachen’ te zien zijn. Zelden zijn er meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames- ze figureren in grote getalen in topstukken uit de Gouden Eeuw.

Lachend meisje met een obscene voorstelling van Gerard van Honthorst uit 1625 is een van de 53 schilderijen die in deze tentoonstelling de opmerkelijk humoristische inborst van Nederlandse kunstenaars in de Gouden Eeuw laten zien. Het werk dat uit Saint Louis moet komen, wordt op dit moment transportklaar gemaakt en later in november toegevoegd aan de tentoonstelling, waar het een prominente plek zal krijgen.

 

We verzamelen om 11.00 uur in Rotterdam CS voor de Hema.

LET OP – u kunt met uw entreebewijs ook gratis naar De Hallen Haarlem.

 

Lion een film om niet snel te vergeten – filmhuis Nivon Rotterdam
Feb 17 @ 19:30

Lion een film om niet snel te vergeten

120 min. Regie: Garth Davis. Net o.a. Dev Patel en Nicole Kidman (2016)

Lion

Deze wereldfilm is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de Indiase jongen Saaro. Als 5-jarige komt hij terecht in een trein die hem duizenden kilometers door India voert, ver weg van zijn thuis en familie. Hij heeft geen idee waar hij is of waar hij vandaan komt. Op zijn dertigste gaat hij in het hectische India met behulp van Google op zoek naar de plek waar hij jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Aan het eind van de film wordt de reden van de titel, Lion, pas duidelijk.

FILMHUIS
Het Nivon-Filmhuis is om de twee weken op zaterdagavond en begint om 19.30 uur. Meestal is er halverwege een korte pauze met een drankje en een hapje.
Toegang: Nivon-leden: € 3,-/niet-leden € 4,-.
Feb
21
wo
woensdagfilm bij Nivon Rotterdam- The Whale Rider
Feb 21 @ 19:30

Woensdagfilm bij Nivon Rotterdam- The Whale Rider

whale rider

Deze bijzondere en unieke film is gebaseerd op een boek en verhaalt hoe een jong Maori-meisje in Nieuw-Zeeland opgroeit tot held van haar stam, als blijkt dat zij de gave van ‘de Ouden’ (Ancients) bezit om te kunnen praten met walvissen. De film geeft een beeld van de Maori-samenleving van deze tijd, maar toont ook hoe belangrijk de traditionele culturele waarden zijn voor het voortbestaan van deze gemeenschap. In Nieuw-Zeeland en ver daarbuiten heeft deze vertelling de belangstelling voor de traditionele Maori-waarden sterk doen opleven, ’Whale Rider’ is vele malen onderscheiden, o.a. met de publieksprijs van het Rotterdams Filmfestival 2003.

Aanvang: 19.30 uur (100 min. Regie: Niki Caro, met o.a. Keisha Castle-Hughes. 2002). Entree: leden € 3,- / niet-leden € 4,-.

 

Mrt
3
za
Het Tibetaans Dodenboek – nu in Filmhuis Nivon Rotterdam
Mrt 3 @ 19:30

Het Tibetaans Dodenboek –  nu in Filmhuis Nivon Rotterdam

Het Tibetaans Dodenboek

Het Tibetaans Dodenboek

90 min. Regie: Barrie Mclean, met o.a. Leonard Cohen en de Dalai Lama (1994)

Het Tibetaans Dodenboek is een mysterieus geschrift dat in de achtste eeuw werd geschreven door de Indiase boeddhist Padmasambavha. Eeuwenlang lag het boekwerk begraven in het Himalaya-gebergte, totdat het in de vijftiende eeuw werd herontdekt.

Het verhaal is verfilmd in het afgelegen landschap van Ladakh in de Himalaya en wordt verteld aan de hand van beelden over authentieke Tibetaanse rituelen. Met exclusieve interviews met de Dalai Lama. Verteld door Leonard Cohen.

 

FILMHUIS
Het Nivon-Filmhuis is om de twee weken op zaterdagavond en begint om 19.30 uur. Meestal is er halverwege een korte pauze met een drankje en een hapje.
Toegang: Nivon-leden: € 3,-/niet-leden € 4,-.

 

Mrt
4
zo
Julie en Andreas Rokseth in muziekcafé HalfWatt – Nivon Rotterdam
Mrt 4 @ 17:00 – 17:45

Julie en Andreas Rokseth in muziekcafé Halfwatt – Nivon Rotterdam

Halfwatt

De combinatie harp en bandoneon is niet zo gebruikelijk, maar door het samenspel van het Noorse duo Julie en Andreas smelten de twee instrumenten als een eenheid in elkaar. De invloeden van klassieke muziek, tango, Scandinavische en Keltische volksmuziek worden prachtig samengevoegd. De afgelopen jaren heeft het duo in verschillende landen opgetreden. In 2016 waren Julie en Andreas te gast in het tv-programma ‘Vrije Geluiden’.

Dit jaar studeerden zij gezamenlijk cum laude af aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten.

HALFWATTAlle optredens in het Nivon-muziektheater HalfWatt beginnen om 17.00 uur (tot 17.45 u.). Inloop vanaf 16.30 uur. De toegang is gratis, maar een financiële bijdrage in de hoge hoed wordt op prijs gesteld. Na het optreden is het Nivoncafé geopend, en om 18.30 uur kan er gegeten worden bij André. www.facebook.com/halfwatt; www.nivonrotterdam.nl.

(Voor artiesten: halfwatt@nivonrotterdam.nl )

 

Mrt
11
zo
Fietsen vanuit Nivoncentrum Rotterdam – Rondje Delfland (38 km)
Mrt 11 @ 10:30

Fietsen vanuit Nivoncentrum Rotterdam – Rondje Delfland (38 km)

Ja mensen het is weer tijd om de pedalen te laten bewegen.
We rijden via een leuke route naar de Kruithuisbrug in Delft-zuid alwaar we bij de hockeyclub Hudito een bakkie kunnen doen. 

fietsen

hockeyclub Hudito Delft

Door het Delfland rijden we dan naar Schiedam, doorkruisen het Beatrixpark met daar nog een pauze-mogelijkheid.

Via de Beukelsbrug rijden we dan weer naar het Nivoncentrum.

Vertrek 11.00 uur vanaf het Nivoncentrum, open vanaf 10.30 uur.
Kosten € 1,- leden en € 2,- voor niet leden.

Mrt
15
do
De ‘Derde Donderdag Museum-Excursiegroep
Mrt 15 @ 09:45

MUSEUM OP DONDERDAG
De ‘Derde Donderdag Museum-Excursiegroep’ organiseert een aantal bezoeken aan bijzondere tentoonstellingen in het land. De deelnemers willen niet alleen kunstwerken bewonderen en over kunst praten, maar het nuttige met het aangename verenigen door met elkaar een gezellige dag te beleven. Aanmelden: trudy-aarts@hotmail.com of 010-4658720 (geen voicemail).

Donderdag 15 maart

Het programma voor de excursie wordt na 18 januari vastgesteld in overleg met deelnemers aan de museumexcursies die op de mailinglijst staan. Afhankelijk van de belangstelling zouden we kunnen kiezen uit de tentoonstelling over Ninive in Leiden, de opstelling van Christian Boltanski in de Oude Kerk te Amsterdam, ‘Oogappels van de Tsaren’ in de Hermitage, of het Stedelijk Museum. Vanaf eind januari kun je de keuze lezen in de Agenda op de website nivonrotterdam.nl.

De hierna volgende excursies zijn op 19 april, 17 mei, 21 juni, 19 juli, 16 augustus, 20 september, 18 oktober, 15 november en 20 december 2018.
Aanmelden: trudy-aarts@hotmail.com of 010-4658720 (geen voicemail).

Mrt
17
za
The American dream – Drents Museum in Assen
Mrt 17 @ 09:45

The American dream – Drents Museum in Assen

the American DreamIn samenwerking met Kunsthalle Emden toont het Drents Museum in Assen een volledig overzicht van het Amerikaans realisme uit de periode 1945 tot heden. Het Drents Museum toont de werken uit de periode 1945-1965. In dit internationale tweeluik zien we onder meer werk van grote Amerikaanse kunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Andrew Wyeth, Alice Neel, Stone Roberts, Richard Diebenkorn, Alex Katz en Chuck Close.

 

We verzamelen om 9.45 uur voor de Hema in Rotterdam CS.