Agenda

Aug
15
za
Natuurfilm : Salt of the Earth met beelden van Sebastião Salgado
Aug 15 @ 19:30

Natuurfilm : Salt of the Earth

‘Salt of the Earth’.  natuurfilm
Een ontdekkingstocht naar wilde fauna en flora – 110 minuten (2014). Regie: Juliano Salgado en Wim Wenders.) De wereldberoemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado reisde alle continenten af. Voor deze film ging hij op ontdekkingstocht naar ongerepte gebieden, naar wilde fauna en flora en grandioze landschappen (puur natuur!). Salgado is getuige van grootse gebeurtenissen: internationale conflicten, hongersnood en exodussen.

Prachtig gefilmd in bijna ‘vergeten’ gebieden, met oer-natuur. Wim Wenders als fotograaf op het hoogste niveau!
Nivon Filmhuis vertoonde dit meesterwerk al eerder, in 2017.Neem alvast een voorproefje en bekijk de trailer:https://www.youtube.com/watch?v=BIw1xPI5y9A

Onze volgende film – op zaterdag 19 september – is “Aga”, over een pelsdierjager op de besneeuwde vlaktes in het hoge noorden.

Sep
12
za
Open Monumentendag
Sep 12 @ 11:00 – 17:00

Open Monumentendag

Op zaterdag 12 september doet Nivon Rotterdam mee aan de Open Monumentendag. Het thema is dit jaar ‘leermonumenten’ en daar passen we met ons oude schoolgebouw prima bij.

Het gebouw wordt vermeld in het programmaboekje van Open Monumentendag, dus we hopen op veel (nieuwe) bezoekers uit de stad. Een mooie gelegenheid om ook gelijk te laten zien wat Nivon zoal te bieden heeft aan activiteiten en huurruimte.

Vanaf eind augustus zijn er programmaboekjes in het gebouw verkrijgbaar. Op 12 september komt er een speciale vlag aan de gevel. 

Het programma is als volgt:

Zaterdag 12 september, van 11.00 tot 17.00 uur: rondleidingen in het gebouw door historicus Dik Vuik. Informatietafels over Nivon in de Grote Zaal, alles onder voorbehoud van de nu geldende coronamaatregelen.

Sep
17
do
Papier Biënnale 2020 in Museum Rijswijk
Sep 17 @ 10:10

Papier Biënnale 2020

papier biennale 2020

De Papier Biënnale 2020 in Museum Rijswijk is een actuele presentatie van ongeveer 20 hedendaagse papierkunstenaars. Meer info; www.museumrijswijk.nl. 

Locatie: Herenstraat 67, Rijswijk. Verzamelen 10.10 u. Rotterdam CS voor Hema, vertrek 10.21 u., overstap in Delft op tram 1 richting Scheveningen 10.40 uur.
Aankomst museum 11.00 u. Let op: reserveer per mail een ticket per mail voor het tijdslot van 11.00 uur. Kosten: € 4,-.

De volgende excursies zijn op 15 oktober, 19 november en 17 december. Het is mogelijk dat er i.v.m de coronacrisis geen verre museumbezoeken worden georganiseerd, maar dat we vooral naar musea in de omgeving van Rotterdam zullen gaan.

De vaste deelnemers van wie de namen bekend zijn worden tijdig op de hoogte gebracht. Informatie via: trudy-aarts@hotmail.com 

Sep
19
za
Aga – 95 min. Regie: Milko Lazarov (2019) in Filmhuis Nivon
Sep 19 @ 19:30

 

Aga  –  95 min. Regie: Milko Lazarov (2019).

Aga

Rendierjager Nanook en zijn vrouw leven op de besneeuwde vlaktes in het noorden van Rusland. Het dagelijks leven is hard, maar zij klagen nooit. In plaats daarvan vertellen ze elkaar de oude legendes en hun dromen. ‘Aga’ is een bijzonder liefdesverhaal tegen de achtergrond van de permafrost op de toendra, “de beelden in deze film zijn een lust voor het oog”.

FILMHUIS

Het Nivon-Filmhuis is over het algemeen om de vier weken op de zaterdagavond en begint om 19.30 uur.
Meestal is er halverwege een korte pauze. Nivonleden: € 3,- / niet-leden € 4,-. Contact: 010-7370643.

Nivon Rotterdam leeft uiteraard de coronomaatregelen strikt na. Bij de filmvoorstellingen in de Grote Zaal kunnen we maximaal 10 bezoekers toelaten.

Sep
20
zo
Lekker buiten en gewoon wandelen… Delft, de Campus
Sep 20 @ 10:30

Lekker buiten en gewoon wandelen…  Delft, de Campus (15 km)

In tegenstelling tot de naam van de wandeling doet vermoeden lopen wij niet alleen langs TU-gebouwen en studentenflats, maar zien we ook een landschapsbeeldentuin en een prachtige polder. Halverwege de wandeling is er horeca in de Botanische tuin, met Rotterdampas of museumjaarkaart gratis. We eindigen weer bij NS station Delft-Campus.

de Campus - TU Delft

Doe je mee? Laat dan even weten aan de wandelleiding: Ria Meijer (06-23521561 of e-mail MaaMeijer55@gmail.com) en Frederika de Jongh (06-27218551). Verzamelen op NS station Delft-Campus om 10.30 uur.

Algemene Ledenvergadering NIVON Rotterdam
Sep 20 @ 13:30 – 17:00

Algemene Ledenvergadering NIVON Rotterdam

De vergadering vindt plaats op zondag 20 september op de Dirk Smitsstraat 76 Rotterdam. Aanmelding is niet noodzakelijk.

13.30 uur Inloop met koffie en thee
14.00 uur Start Algemene Ledenvergadering

AGENDA
1-Opening en vaststelling agenda
2-Moment van stilte
3-Mededelingen
4-Vertegenwoordiging Nivon Rotterdam bij landelijke ledenraad
5-Vaststelling van het verslag van de algemene ledenvergadering 2019
6-Bespreking en vaststelling jaarverslag 2019 van het bestuur
7-Toekomstscenario Nivon Rotterdam
8-Financiën
8 A- Exploitatierekening en balans 2019
8 B- Verslag Kascontrolecommissie
8 C- (Her) benoeming kascontrolecommissie

PAUZE

9-Vervolg Financiën
9 A- Begroting 2020-2021
10-Bedankje aan de medewerkers van het kantoor en Verhuur, en aan aftredend
bestuurslid Willem Ente
11-Verkiezing bestuursleden
Herverkiesbaar:
Jan van Velzen (voorzitter)
Dik Vuik (secretaris)
Eric Bos (bestuurslid)
Verkiesbaar:
Ben Lindeman (penningmeester)
12-Rondvraag
13-Sluiting van de Algemene Ledenvergadering 2020
Alle documenten zijn uiterlijk een week tevoren te vonden op de website:
www.nivonrotterdam.nl/downloads
Na de vergadering drinken we graag een drankje met elkaar. Je kunt je ook opgeven
voor het Nivon Eetcafé; drie gangen voor € 6,00. Doe dat op tijd, want het aantal
plaatsen is beperkt.

We gaan op het moment van deze uitnodiging uit van de geldende maatregelen met
betrekking tot het coronavirus. Zo zal de barruimte alleen toegankelijk zijn om te
bestellen, maar niet om ter plekke te consumeren. Drankjes zullen in de vergaderzaal
kunnen worden genuttigd. De zaal zal in een anderhalve meter opstelling zijn
ingedeeld. We hopen je op 20 september kunnen verwelkomen.

Okt
2
vr
Vera Witleer, vorm en beweging – opening tentoonstelling 2-10-2020
Okt 2 @ 16:30 – 18:00

Vera Witleer, vorm en beweging – opening tentoonstelling 2-10-2020 

De tentoonstelling van Vera Witleer wordt geopend op vrijdag 2 oktober, van 16.30 tot 18.00 uur. Belangstellenden, ook van buiten Nivon, zijn hierbij van harte welkom.

Vera is geboren in Den Haag waar zij haar opleiding kreeg aan de Vrije Academie. Zij is heel veelzijdig, naast schilderijen en werk op papier maakt zij keramisch werk. Zij is ook danseres, docente Dans en performer. Zij exposeert in binnen- en buitenland. De vormen van haar werk zijn het resultaat van handelingen, bewegingen waarbij het lichaam gereedschap is (soms aangevuld met materiaal zoals lijm, zout, lampjes). Vormen ontstaan vooral vanuit zintuiglijkheid en intuïtie. Daarbij speelt ook toeval een grote rol. Belangrijk is dat de beweging (het gebaar) in de vorm is terug te roepen in ‘een nieuw gezicht’ dat tot de verbeelding spreekt. Haar werk heeft ook met TIJD te maken en het verlangen om greep op de werkelijkheid te krijgen. Iets wat weg is terughalen, nieuw leven geven door het eigen en tastbaar te maken. Door emoties te uiten via beweging en de sporen hiervan aan anderen te tonen. Bij Nivon wordt een keuze uit haar picturale werken getoond. 

Meer info over haar werk: vwitleer@gmail.com of www.whistlerwitleer.nl. 

 

Groen Actief vertoont de film ‘Kon-Tiki’ 115 min. Regie: Joachim Rönning
Okt 2 @ 19:30

 Kon-Tiki – een film van Groen Actief

115 min. Regie: Joachim Rönning , met oa Pal Hagen (2012)

In 1947 wilde de Noor Thor Heyerdahl bewijzen dat Polynesië werd bevolkt door kolonisten uit Zuid-Amerika en niet door mensen die vanuit Azië waren gekomen. Hiervoor moest hij samen met 5 onervaren bemanningsleden op een houten vlot van Peru naar Polynesië varen. Kan hij de oversteek over de Stille Oceaan van 8000 kilometer voltooien? Een gevecht tegen weer en wind, tegen haaien en walvissen, tegen storm en zeestromingen, maar vooral een verhaal van moed en doorzettingsvermogen!

Aanvang: 19.30 uur. Entree leden € 3,- leden / niet-leden € 4,-. 

Nivon Natuurvrienden Rotterdam Centrum voor natuur en cultuur

Bij Groen Actief kunnen we door de coronamaatregelen ten hoogste 10 belangstellenden toelaten. Wie de activiteiten wil bezoeken kan informeren bij Koos de Bruin: 010-4815806.

 

Okt
9
vr
Jazz in het Nivon – Cruise Control met als gast Michael Simon, trompet, bugel
Okt 9 @ 20:00

Jazz in het Nivon – Cruise Control met gasten
deze keer:
Michael Simon, trompet, bugel

Jazz in het NivonMichael Simon (1975) is een Nederlands-Venezolaanse trompettist en componist. Hij is vooral bekend bij collega-musici die hem goed op waarde weten te schatten. Het Nederlands publiek begint hem echter ook steeds meer op te merken en dat is niet zo gek. Simon is een trompettist pur sang. Een fantastische techniek in combinatie met zijn ongekende passie resulteert in prachtige muziek. Geweldig om naar te luisteren; perfect om op te dansen. Geniet ervan!

Cruise Control:

Bart Egeter, piano; Ruud Bergamin, saxen; Dan Simon, bas; Julius Schulz, drums.

Jazz aan de Rotte

Jazz aan de Rotte is een serie concerten, waarvan een deel wordt georganiseerd door de Stichting JazzPlus en een ander deel door Stichting Jazz at The Playground. De concerten van JazzPlus vinden plaats op de tweede vrijdag van de maand. De concerten van Jazz at The Playground zijn telkens op de laatste zondagmiddag van de maand. Door deze combinatie van activiteiten is er in het Nivoncentrum een fraai aanbod aan jazzconcerten tot stand gebracht. Op de vrijdagavond staat doorgaans een bekende gastsolist centraal en wordt na de pauze een presentatie gehouden over een cultureel onderwerp. Op zondagmiddag komt regelmatig jong talent aan bod. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. 

Aanvang op vrijdag om 20.00 uur – op zondag: 15.00 uur

De jazz concerten op de zondagmiddag zijn tot nader orde afgelast.

Okt
17
za
Jan Mankes in het museum voor modern realisme te Gorssel
Okt 17 @ 10:00

Jan Mankes

In More, het prachtige museum voor realistische kunst te Gorssel, hangen 35 topstukken van de schilder Jan Mankes (1889-1920). Een bijzonder kunstenaar, maar bij velen onbekend. In zijn werk is de natuur het belangrijkste onderwerp. Daarnaast maakte hij zelfportretten, portretten (van zijn ouders en zijn vrouw), stillevens, landschappen en interieurs. Hij werd ‘Hollands meest verstilde schilder’ genoemd. Deze stilte wordt veroorzaakt door evenwichtige composities en ingetogen kleurgebruik, alsmede een nauwelijks zichtbare penseelstreek. Bij de expositie wordt een film vertoond over zijn leven en werk.

Voor dit museum dient gereserveerd te worden, het kiezen van een tijdslot gebeurt in overleg. 

We verzamelen om 10.00 uur.

MUSEUM 

Voor alle bezoeken aan musea kun je je aanmelden bij Eveline van Herk, 0174-384864 of 06- 46022383. E-mail: evanherk@kpnplanet.nl. We verzamelen telkens voor de Hema op Rotterdam CS. 

Silence of the Lambs 135 min. Regie: Jonathan Demme (1991). Met Anthony Hopkins en Jodie Foster.
Okt 17 @ 19:30

Silence of the Lambs

135 min. Regie: Jonathan Demme (1991). Met Anthony Hopkins en Jodie Foster.

Foster en Hopkins wonnen beiden een Oscar voor hun hoofdrollen. De film gaat over seriemoordenaar Hannibal Lecter, die opgesloten zit in een zwaarbeveiligde psychiatrische inrichting in Baltimore. Clarence Starling (Foster), een onervaren maar excellente jonge agente, schakelt Hannibal in om de psychopatische moordenaar Buffalo Bill te vinden door in diens huid te treden. “Superspannende klassieker”, wel soms nogal heftig, maar het blijft ook gewoon een goede film, niet in het minst door het spel van Anthony Hopkins.

https://www.imdb.com/video/imdb/vi3377380121?playlistId=tt0102926&ref_=tt_ov_vi

Het Nivon-Filmhuis is over het algemeen om de vier weken op de zaterdagavond en begint om 19.30 uur. Meestal is er halverwege een korte pauze. Nivonleden: € 3,- / niet-leden € 4,-. Contact: 010-7370643. Nivon Rotterdam leeft uiteraard de coronomaatregelen strikt na. Bij de film-voorstellingen in de Grote Zaal kunnen we maximaal 10 bezoekers toelaten. 
Okt
18
zo
Jules werd 75 (15 km) – wandeling vanaf Rhoon AFGLAST !!!!!!!
Okt 18 @ 10:30

Jules werd 75 (15 km) wandeling vanaf Rhoon

AFGELAST I.V.M. AANGESCHERPTE CORONAMAATREGELEN !!!!!

De wandeling gaat o.a. naar ‘het langste gedicht ter wereld’, dat Jules Deelder voor zijn dochter Ari schreef. Verder lopen we, vanaf Rhoon, door een Kasteeltuin en ander groen, industrieel gebied, een ‘geannexeerd dorp’ en een tunnel. Kortom, veel aspecten van het Rotterdam-Rijnmondgebied komen aan bod. Misschien niet allemaal even ‘mooi’, maar zeker de moeite waard.

jules

Vertrek vanaf metrostation Rhoon om 10.30 uur, eindpunt is metrostation Troelstralaan. De lengte van de wandeling is ca. 15 km. 

Wandelleiding: Rob Driesen en Cok Beekhuijzen. Cok is op deze dag vanaf 9.00 uur bereikbaar op: 06-413 984 91.

jules

 

 

 

jules

 

jules

Okt
30
vr
WORKSHOP POOLSTREKEN o.l.v. Patrick van Klink van Milieudefensie
Okt 30 @ 19:30

WORKSHOP POOLSTREKEN o.l.v. Patrick van Klink van Milieudefensie

We merken in Nederland alleen iets van de Noordpool bij ijzige noorderwind. De Zuidpool kennen we alleen van televisie en misschien uit een boek over ontdekkingsreizen. Vanuit ons kikkerlandje zijn de polen ver weg, koud en zo goed als onbewoonbaar. Op beide polen is dat bijna alleen mogelijk voor ijsberen (Noordpool) en pinguïns (Zuidpool). Vestigen voor de mens is moeilijk. Er zijn bases van diverse landen op de Zuidpool. En er is een verdrag over Antarctica, dat Nederland mede heeft ondertekend. Dat lijkt allemaal steeds belangrijker te worden.

De gemiddelde temperatuur stijgt en dat heeft direct effect op het zo onkwetsbaar lijkende ecosysteem. De ijskap van Groenland smelt in een ongekend tempo. Wetenschappers zeggen dat hij niet meer te redden is, “zelfs als de opwarming van het klimaat vandaag zou stoppen”. “Het is code donkerrood”, schreef de Volkskrant. De temperatuur in Antarctica kwam onlangs voor het eerst boven de 18 graden Celsius! IJsberen moeten soms honderden kilometers lopen of zelfs zwemmen om aan hun voedsel komen. De Inuït, de oorspronkelijke bewoners van Groenland, hebben problemen om op zeehonden te jagen en vis te vangen en moeten voor hun voedsel zelfs steeds vaker naar de winkel op het vasteland!

De klimaatverandering laat zich het hardst gelden op de beide polen van de aarde.o.lv. verzorgt weer een avond, nu over de veranderingen op de polen, over de oorzaken en de mondiale gevolgen. 

Na de pauze wordt de interessante documentaire ‘Ice and the Sky’ (2016) vertoond. Onder regie van Luc Jacquet die al bekend werd met zijn ‘March of the Pinguins’. Nu weer terug op de Zuidpool waar veel temperatuurschommelingen zijn die veroorzaakt worden door broeikasgassen, leidend tot de opwarming van de aarde, vooral te zien op de polen. Verontrustend!

Aanvang: 19.30 uur, entree leden € 3,- / niet-leden € 4,-.

Groen Actief
Nivon Natuurvrienden Rotterdam Centrum voor natuur en cultuur
Bij Groen Actief kunnen we door de coronamaatregelen ten hoogste 10 belangstellenden toelaten. Wie de activiteiten wil bezoeken kan informeren bij Koos de Bruin: 010-4815806.

Nov
13
vr
Gastsolist met Cruise Control – jazz aan de Rotte
Nov 13 @ 20:00

 

Gastsolist met Cruise Control (Bart Egeter, piano; Ruud Bergamin, saxen; Dan Simon, bas; Julius Schulz, drums).

 

 

Jazz aan de Rotte

Jazz aan de Rotte is een serie concerten, waarvan een deel wordt georganiseerd door de Stichting JazzPlus en een ander deel door Stichting Jazz at The Playground. De concerten van JazzPlus vinden plaats op de tweede vrijdag van de maand. De concerten van Jazz at The Playground zijn telkens op de laatste zondagmiddag van de maand. Door deze combinatie van activiteiten is er in het Nivoncentrum een fraai aanbod aan jazzconcerten tot stand gebracht. Op de vrijdagavond staat doorgaans een bekende gastsolist centraal en wordt na de pauze een presentatie gehouden over een cultureel onderwerp. Op zondagmiddag komt regelmatig jong talent aan bod. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. 

Aanvang op vrijdag om 20.00 uur. Op zondag 15.00 uur (deze zijn tot nader orde afgelast)

Nov
14
za
Kijk- en Luistermuseum te Bennekom
Nov 14 @ 10:00

Kijk- en Luistermuseum te Bennekom

Het Kijk & Luistermuseum in Bennekom bezit 250 zelfspelende muziekinstrumenten, zoals draaiorgels, straatpiano’s, speeldozen en speelkasten. Tevens bezit het museum historische voorwerpen en textielobjecten uit de streek. Voor dit museum hoeft niet te worden gereserveerd.

Kijk- en luistermuseum

Kijk- en luistermuseum

 

 

 

 

 

We verzamelen om 10.00 uur.