Agenda

Nov
15
vr
Workshop Water – uitgaande van de werkgroep Groen Actief Nivon Rotterdam
Nov 15 @ 19:15

Workshop Water – uitgaande van de werkgroep Groen Actief Nivon Rotterdam

Op 15 november verzorgt Patrick van Klink van Milieudefensie een workshop over de toestand van het water op onze aarde en de bedreiging daarvan, dichtbij en veraf. Aanvang: 19.30 uur, toegang gratis.

Na workshops over klimaatverandering en plasticvervuiling vraagt Nivon Rotterdam nu aandacht voor ons (drink)water. In de stad en de rivier zijn er problemen met vervuiling, met algen, met overlast bij forse regenbuien, aanwezigheid van minuscule hoeveelheden medicijnen. Sommige van deze problemen hangen samen met de manier waarop we produceren en consumeren, anderen weer met de wereldwijde klimaatverandering. Soms zijn de problemen acuut, zoals bij heftige buien, soms zijn ze sluipend, zoals de dreigende stijging van de zeespiegel. Zelfs de Maeslantkering kan in de toekomst tekortschieten. Krijgen we net als Amsterdam een zeesluis als toegang tot de haven en wie gaat dat betalen? 

Watertekort en wateroverschot hebben vooral in 2018 op diverse manieren flinke invloed gehad. Droogte in het oosten van Nederland, het inlaten van rivierwater in natuurgebieden in het westen. Hoe gaat dit verder? 

De gevolgen van onze economie en op onze economie gaan dus verder dan het smelten van het ijs op de bergtoppen zoals in de Himalaya, van de gletsjers en het smelten van de ijskappen op de Noord- en Zuidpool. Die gevolgen zijn dichtbij voelbaar.

In Nederland staan we bekend om onze kennis van waterbeheer. We worden overal in de wereld om advies gevraagd. Maar houden we hier nog wel droge voeten, of moeten we juist vrezen voor te grote droogte? Sinds enige jaren hebben we een Deltacommissaris en een Deltaplan Water. Wat houdt dat in en is dat afdoende voor de toekomst?

Ook de kwaliteit van ons water staat steeds meer in de belangstelling. Waar de Rijn ontspringt is het water zuiver. Maar daarna passeert ze een hele rij chemiegiganten als ICI, Hoechst, Bayer en BASF. En wat te denken van ons eigen medicijngebruik?

Wat kunnen we zelf doen en wat moeten we van de politiek en bedrijfsleven verwachten?

workshop

Patrick van Klink

Nov
17
zo
Nivon Eetcafé – Dirk Smitsstraat 76 – Rotterdam
Nov 17 @ 18:30

Eetcafé Nivon RotterdamNivon Eetcafé

Elke zondag kunnen Nivonleden genieten van een drie-gangen-wat-de-pot-schaft-menu voor € 5,=. Vegetarisch eten kan ook.

Niet-leden zijn natuurlijk ook welkom. Zij betalen € 6,50.

 

Klik hier om te reserveren.

Vanaf 16.00 uur kun je de maaltijd ook aan de bar of telefonisch bestellen.
Daarbij geldt: vol = vol.
Nov
18
ma
cursus Stem en Zang- een ideale cursus voor iedereen die van zingen houdt
Nov 18 @ 19:15 – 20:45

cursus Stem en Zang, 
Een ideale cursus voor iedereen die van zingen houdt en kennis wil maken met verschillende muzikale stijlen. Plezier aan het ontdekken van de eigen stem en het zingen staan voorop in deze cursus. 
De eerste helft van de avond staat in het teken van de ontwikkeling van een goede zangtechniek en een gezond stemgebruik en in de tweede helft van de avond zingen we een repertoire van klassiek tot pop.
Kosten € 120 – 8 lessen 1,5 uur.
stem en zang
Nov
21
do
vaste museumgroep-excursie op 3e donderdag van de maand
Nov 21 @ 09:45

Vaste museumgroep-excursie op 3e donderdag van de maand.

LET OP: wisselende begintijden en verzamelpunten

Als je op de hoogte wilt worden gehouden van deze excursies en evt. wijzigingen i.v.m. het weer bijvoorbeeld, kan je je aanmelden voor de maillijst van Trudy Aarts: trudy-aarts@hotmail.com.

 

 

 

Dordrechts Museum – Tentoonstelling Kees Verwey en zijn idolen
Nov 21 @ 09:50

Dordrechts Museum – Tentoonstelling Kees Verwey en zijn idolen.

Kees Verwey

Kees Verwey (1900-1995) liet zich bewust beïnvloeden door de kunstenaars die hij bewonderde. Hij maakte verschillende tendensen in de schilderkunst mee. Invloed van Breitner, Verster, Witsen, post-impressionisten zoals Vuillard en daarna kubisten, onder wie Picasso, Braque en later Cobra – Appel.

Info: www.dordrechtsmuseum.nl 

Verzamelen 9.50 uur bij de watertaxi, halte veer Erasmusbrug (Willemskade). Vertrek 10.00 uur, aankomst 11.00 uur, halte Merwekade Dordrecht. Aankomst 11.15 uur museum, Museumstraat 40.

Het programma voor het museumbezoek op 12 of 19 december wordt later bekend gemaakt in overleg met de museumgroep. 

MUSEUM OP DONDERDAG

De ‘Derde Donderdag Museum-Excursiegroep’ organiseert een aantal bezoeken aan bijzondere tentoonstellingen in het land. De deelnemers willen niet alleen kunstwerken bewonderen en over kunst praten, maar het nuttige met het aangename verenigen door met elkaar een gezellige dag te beleven. Aanmelden: trudy-aarts@hotmail.com of 010-4658720 (geen voicemail).

Nov
22
vr
De Werkgroep Popmuziek presenteert: Plaatjes Draaien
Nov 22 @ 20:00

Plaatjes Draaien 

De werkgroep Popmuziek organiseert iedere tweede en vierde vrijdag van de maand van 20.00 tot 22.30 uur Plaatjes Draaien. De formule is even simpel als doeltreffend. Om de beurt draaien aanwezigen een leuk liedje en vertellen waarom ze denken dat anderen dat ook moeten horen. Dat draaien kan door middel van zelf meegenomen vinyl of cd’s, maar er is ook een verbinding met YouTube, waardoor bijna alle muziek binnen handbereik is. Er wordt voor elke bijeenkomst wel een thema afgesproken, maar deelnemers zijn niet verplicht zich hieraan te houden.

plaatjes draaien

 

Data dit najaar: 13 en 27 september, 11 en 25 oktober, 8 en 22 november, 6 en 20 december.

 

Resultaat van de avonden te vinden op: https://www.youtube.com/channel/UCspY_3_8YTrmSndlvh2QrWw

 

Nov
23
za
East of Eden – Regie: Elia Kazan (1955), met o.a. James Dean en Julie Harris.
Nov 23 @ 19:30

East of Eden – 120 min. Regie: Elia Kazan (1955), met o.a. James Dean en Julie Harris.

Gebaseerd op de roman van John Steinbeck met de definitieve doorbraak van James Dean (toen 24) als idool met zijn rol als Cal, een koppige jongeman uit Salinas Valley. De film werd net voor zijn vroegtijdige dood bij een verkeersongeluk met zijn Porsche op 30 september 1955 uitgebracht. ´East of Eden’ groeide uit tot een ware cult-klassieker. Won Golden Globe voor Beste film (Cannes). 

east of eden

met de legendarische James Dean

 

 

 

 

FILMHUIS 

Het Nivon-Filmhuis is over het algemeen om de twee weken op zaterdag en begint om 19.30 uur. Meestal is er halverwege een korte pauze. Reserveren is niet nodig. Toegang: Nivonleden € 3,- / niet-leden € 4,-. 

Nov
24
zo
laatste zondag van de maand – jazz in Crooswijk
Nov 24 @ 15:00 – 17:00

Jazz in Crooswijk legt de focus op het boeken van jong Rotterdams muziektalent. Deze musici hebben een podium nodig om zich verder te ontwikkelen en kunnen vervolgens een uithangbord worden voor de jazzmuziek in de wereld.

Nivon biedt graag de gelegenheid voor oude en nieuwe buurtbewoners om elkaar te ontmoeten. Jongere generaties komen nog nauwelijks in contact met livemuziek, al helemaal niet met jazz.

jazz

 

 

Zaal open 14.30 uur.

Vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

 

 

 

Willem Romers Trio – Jazz aan de Rotte
Nov 24 @ 15:00

Willem RomersWillem Romers Trio – Jazz aan de Rotte

Het trio van de drummer Willem Romers heeft een bijzondere samenstelling: drums, tenor saxofoon en gitaar. Dit zorgt voor een nieuwe verfrissende en eigenwijze klank. Voor de muzikanten is samenspel ontzettend belangrijk. Dit zorgt ervoor dat elk concert een bijzondere ervaring wordt. 

 

Jazz aan de Rotte

Regelmatig is er in de Grote Zaal van het Nivoncentrum een bijzonder optreden van een jazzcombo. De toegang bij alle concerten is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. De concerten beginnen om 15.00 uur.

 

 

Nivon Eetcafé – Dirk Smitsstraat 76 – Rotterdam
Nov 24 @ 18:30

Eetcafé Nivon RotterdamNivon Eetcafé

Elke zondag kunnen Nivonleden genieten van een drie-gangen-wat-de-pot-schaft-menu voor € 5,=. Vegetarisch eten kan ook.

Niet-leden zijn natuurlijk ook welkom. Zij betalen € 6,50.

 

Klik hier om te reserveren.

Vanaf 16.00 uur kun je de maaltijd ook aan de bar of telefonisch bestellen.
Daarbij geldt: vol = vol.
Dec
1
zo
Halwatt presenteert : Vita en Jaime – akoestische Braziliaanse muziek
Dec 1 @ 17:00 – 17:45

Halwatt presenteert : Vita & Jaime – akoestische Braziliaanse muziek.

Alle optredens in het Nivon-muziektheater HalfWatt beginnen om 17.00 uur (tot 17.45 u.). Inloop vanaf 16.30 uur. De toegang is gratis, maar een financiële bijdrage in de hoge hoed wordt op prijs gesteld. Na het optreden is het Nivoncafé geopend, en om 18.30 uur kan er gegeten worden ; www.nivonrotterdam.nl. (Voor artiesten: halfwatt@nivonrotterdam.nl )

Vita & Jaime

Zondag 1 december – Vita & Jaime

Vita Pagie en Jaime Nanoha zijn al sinds 2012 een gevestigd duo. Zij hebben een grote liefde voor de Braziliaanse muziek. Beiden zijn cum laude afgestudeerd aan het conservatorium. Ze hebben inmiddels een prachtig eerste album opgenomen en een pakkende theatervoorstelling gemaakt. Vita en Jaime vertolken melancholische ballades en ritmische liederen uit de 20e eeuw op geheel akoestische wijze.                             www.jaimevita.com 

 

(Foto: Jaap vd Plas)

Nivon Eetcafé – Dirk Smitsstraat 76 – Rotterdam
Dec 1 @ 18:30

Eetcafé Nivon RotterdamNivon Eetcafé

Elke zondag kunnen Nivonleden genieten van een drie-gangen-wat-de-pot-schaft-menu voor € 5,=. Vegetarisch eten kan ook.

Niet-leden zijn natuurlijk ook welkom. Zij betalen € 6,50.

 

Klik hier om te reserveren.

Vanaf 16.00 uur kun je de maaltijd ook aan de bar of telefonisch bestellen.
Daarbij geldt: vol = vol.
Dec
6
vr
De Werkgroep Popmuziek presenteert: Plaatjes Draaien
Dec 6 @ 20:00

Plaatjes Draaien 

De werkgroep Popmuziek organiseert iedere tweede en vierde vrijdag van de maand van 20.00 tot 22.30 uur Plaatjes Draaien. De formule is even simpel als doeltreffend. Om de beurt draaien aanwezigen een leuk liedje en vertellen waarom ze denken dat anderen dat ook moeten horen. Dat draaien kan door middel van zelf meegenomen vinyl of cd’s, maar er is ook een verbinding met YouTube, waardoor bijna alle muziek binnen handbereik is. Er wordt voor elke bijeenkomst wel een thema afgesproken, maar deelnemers zijn niet verplicht zich hieraan te houden.

plaatjes draaien

 

Data dit najaar: 13 en 27 september, 11 en 25 oktober, 8 en 22 november, 6 en 20 december.

 

Resultaat van de avonden te vinden op: https://www.youtube.com/channel/UCspY_3_8YTrmSndlvh2QrWw

 

Dec
7
za
The English Patient – 160 min. Regie: Anthony Minghella (1997), met o.a. Juliette Binoche en Daniel Dafoe.
Dec 7 @ 19:30

The English Patient – 160 min. Regie: Anthony Minghella (1997), met o.a. Juliette Binoche en Daniel Dafoe.

De verpleegster Hana (Juliette Binoche) is er van overtuigd dat er een vloek op haar rust: iedereen van wie zij houdt is gedoemd te sterven. In de nadagen van WO II stort ze zich daarom volledig op de verzorging van een zwaargewonde Engelse patiënt, die zijn geheugen is kwijtgeraakt. Als zij hem voorleest uit zijn enige boek, dwalen zijn gedachten af en herinnert hij zich een woestijnexpeditie. Prachtfilm! 

the english patient

 

 

 

FILMHUIS 

Het Nivon-Filmhuis is over het algemeen om de twee weken op zaterdag en begint om 19.30 uur. Meestal is er halverwege een korte pauze. Reserveren is niet nodig. Toegang: Nivonleden € 3,- / niet-leden € 4,-. 

 

Dec
8
zo
Nivon Eetcafé – Dirk Smitsstraat 76 – Rotterdam
Dec 8 @ 18:30

Eetcafé Nivon RotterdamNivon Eetcafé

Elke zondag kunnen Nivonleden genieten van een drie-gangen-wat-de-pot-schaft-menu voor € 5,=. Vegetarisch eten kan ook.

Niet-leden zijn natuurlijk ook welkom. Zij betalen € 6,50.

 

Klik hier om te reserveren.

Vanaf 16.00 uur kun je de maaltijd ook aan de bar of telefonisch bestellen.
Daarbij geldt: vol = vol.