Agenda

Jan
14
zo
Welkom op de Nieuwjaarsbijeenkomst van Nivon Rotterdam
Jan 14 @ 14:00

Welkom op de Nieuwjaarsbijeenkomst van Nivon Rotterdam

Het jaar rond zijn er veel activiteiten in het Nivoncentrum aan de Dirk Smitsstraat. Maar een nieuw jaar willen we met elkaar toch vrolijk inluiden.
Het bestuur van het Nivon Rotterdam nodigt je van harte uit voor de Nieuwjaarsbijeenkomst op zondag 14 januari.

Je ontmoet er veel andere leden en je hoort meteen welke plannen er zijn voor 2018. Want elke week is er wel iets te beleven, dat lees je ook in deze Rotterdamse Toorts. Verschillende werkgroepen zullen daar iets meer over vertellen.

Om 14.00 uur gaat de deur open.
Om 14.30 uur begint de bijeenkomst in de Grote Zaal. Koffie/thee en een lekkernij staan klaar. En een iets sterker drankje kun je ook gebruiken. Natuurlijk vind je er de schalen met oliebollen en appelflappen.

Op deze middag zullen we traditiegetrouw onze jubilerende leden huldigen. De trouwe leden die in 2017 precies 25, 40, 50 of zelfs 60 jaar lid waren krijgen een Nivonspeldje uitgereikt met het aantal jaren van het lidmaatschap er op vermeld.

Je krijgt een voorproefje van het kleine concert dat aan het einde van de middag wordt gegeven in ons Muziektheater HalfWatt. Joany Muskiet en Ivo Stuivenberg brengen prachtige songs. Zij zijn twee Rotterdamse rasartiesten die elkaar hebben gevonden in hun liefde voor de Black Gospel. Joany treedt in binnen- en buitenland op met haar band. Het drie kwartier durende concert zelf begint om 17.00 uur.

Na afloop van alle feestelijkheden kan je nog meedoen aan een drie-gangen-eten-wat-de-pot-schaft-maaltijd. Wel even vooraf reserveren, via de agenda op www.nivonrotterdam.nl. Als Nivonlid betaal je daarvoor slechts € 5,- ( niet leden:  € 6,50).

Neem gerust je familieleden en kennissen mee naar de Nieuwjaarsbijeenkomst. Niet-leden zijn ook welkom. Zij kunnen dan ervaren hoe bijzonder en actief het Nivon is en besluiten dan wellicht om zelf lid te worden. In ons landelijk ledenblad Toorts lees je hoeveel voordeel dat biedt!
mini-concert Black Gospel – Joany Muskiet en Ivo Stuivenberg
Jan 14 @ 17:00 – 17:45

Black Gospel – Joany Muskiet en Ivo Stuivenberg

Na de Nieuwjaarsbijeenkomst kun je genieten van een mini-concert van ‘Black Gospel’.

Joany Muskiet en Ivo Stuivenberg zijn twee Rotterdamse rasartiesten die elkaar hebben gevonden in hun liefde voor de Black gospel. Op deze avond brengen zij een aantal prachtige songs. Zij verzorgen een optreden van 17.00 tot 17.45 uur.

Black Gospel

Joany Muskiet

Joany is een bekende zangeres: zij geeft concerten in binnen- en buitenland met haar More Gospel Band & Singers. Haar drijfveer en doel is om door middel van Black gospel positieve inspiratie te brengen in de harten van jong en oud. Dit doet ze ook regelmatig samen met Ivo Stuivenberg die al twintig jaar haar vaste pianist is.

Jan
18
do
vaste museumgroep-excursie op 3e donderdag van de maand
Jan 18 @ 09:45

Vaste museumgroep-excursie op 3e donderdag van de maand.

LET OP: wisselende begintijden en verzamelpunten

Als je op de hoogte wilt worden gehouden van deze excursies en evt. wijzigingen i.v.m. het weer bijvoorbeeld, kan je je aanmelden voor de maillijst van Trudy Aarts: trudy-aarts@hotmail.com.

 

 

 

3e donderdag-museum-excursie: Gemeentemuseum Den Haag
Jan 18 @ 09:50

3e donderdag-museum-excursie: Gemeentemuseum Den Haag

In het Gemeentemuseum te Den Haag hebben we de keus uit vier tentoonstellingen.

3e donderdag

100 jaar Steltman Juweliers

100 jaar Steltman Juweliers.

Steltman is een Haagse juwelier, bekend van zijn intrigerende en in het oog springende ontwerpen en vakmanschap. Antieke sieraden van 1917 tot nu, o.a. met een koninklijke historie.
Paul Poiret. Een Frans modeontwerper van rond 1920, grondlegger van de Art Deco. Hij bevrijdde dames van het korset, ontwierp kimonovormige mantels en was een meester in draperieën.

Julio Gonzalez. Gonzalez (1876-1942) was metaalbewerker en kunstschilder. Van 1928 tot 1932 werkte hij samen met Picasso aan metaalsculpturen. Hij heeft ook met Brancusi samengewerkt.

3e donderdag

Frans Hoogendoorn

Frans Hoogendoorn.

Deze Haagse couturier was van 1974 tot 2014 gevestigd in de Molenstraat in de Hofstad. Hij vervaardigde tijdloze creaties van internationale allure die gedragen werden door vooraanstaande vrouwen, onder wie prinses Irene.
Meer info: www.gemeentemuseum.nl.
Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41.

Verzamelen om 9.50 u. Rotterdam CS voor Hema. Vertrek 10.02 u. Randstadrail naar Den Haag CS / 10.45 u. stadsbus 24 richting Kijkduin, 11.00 u. aankomst Gemeentemuseum.
Jan
20
za
Memoires of a Geisha, in het Filmhuis Nivon Rotterdam
Jan 20 @ 19:30

‘Memoires of a Geisha’ in het Filmhuis Nivon Rotterdam

‘Memoires of a Geisha’
140 min. Regie: Rob Marshall. Met o.a. Zhang Ziyi (2005)

filmhuis

De film speelt met name in de dertiger jaren van de vorige eeuw, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Japan maakt snelle veranderingen door en de wereld van de vermaarde geisha’s gaat voorgoed veranderen. Het 9-jarig meisje Chiyo komt uit een arm vissersmilieu en wordt verkocht aan een geishahuis in Kyoto, de oude keizerstad. Zij wordt opgeleid tot de geisha Sayuri met voor haar nieuwe vaardigheden als kalligrafie en conversatie. Chiyo is als geisha geen prostituée maar eerder courtisane voor het veeleisende mannelijk publiek, waarbij zij terechtkomt in een wereld van weelde, privileges en politieke intriges.

FILMHUIS
Het Nivon-Filmhuis is om de twee weken op zaterdagavond en begint om 19.30 uur. Meestal is er halverwege een korte pauze met een drankje en een hapje.
Toegang: Nivon-leden: € 3,-/niet-leden € 4,-.
Jan
21
zo
Lancering NivonJong – Meet-up in Rotterdam
Jan 21 @ 14:00 – 17:00

Lancering NivonJong  –  Meet-up in Rotterdam

NivonJong

Op 21 januari 2018 organiseren wij voor alle Nivon geledingen, geïnteresseerden en belanghebbenden een meet-up in Rotterdam. We zullen een presentatie geven over NivonJong, gaan met jullie in gesprek, willen jullie ideeën en vragen horen en sluiten af met een borrel.

Wij zouden het heel fijn vinden om jullie hier te ontmoeten omdat het HET moment is voor handjes schudden, agenda’s uitwisselen, ideeën opdoen, voor samenwerking en vooral omdat de informatie die verteld wordt ontzettend nuttig is voor jullie om te horen.

Wij willen vragen of jullie activiteitencoördinator, pr-coördinator, voorzitter en/of andere relevante betrokkenen in ieder geval aanwezig willen zijn. Deel het bericht ook vooral binnen jullie Nivon-netwerk.

Hopelijk tot dan!

Flore van Eerde en Iris Vermaas, voorzitter bestuur en oprichter van NivonJong

Programma meet-up

Ontmoet NivonJong op 21 januari

 

 

 

 

 

Jan
26
vr
Art Deco – Stap in de wereld van de roaring twenties – Gemeentemuseum Den Haag
Jan 26 @ 10:50

Art Deco – Paris in het Gemeentemuseum Den Haag

Art DecoStap in de wereld van de roaring twenties, ofwel les années folles, verpersoonlijkt in Poiret, Le Magnifique. Deze tentoonstelling in het Gemeentemuseum te Den Haag bevat mode, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie en film (waaronder spectaculaire bruiklenen van het MoMa in New York en het Victoria and Albert Museum te Londen) van kunstenaars uit de omgeving van couturier Paul Poiret die met recht de vader van de Art Deco genoemd kan worden.   

Paul Poiret was een van de grote vernieuwers van de mode aan het begin van de 20ste eeuw. Hij bevrijdde dames van het korset, ontwierp opvallende kimono-Art Deco mantels en hij was een meester in het draperen. Zijn invloed reikte veel verder dan de modewereld alleen. Hij was een van de eerste moderne couturiers die streefde naar een ‘totaalkunstwerk’. Poiret omringde zich met kunstenaars, vormgevers en architecten die hij allen inzette bij de ontwikkeling en promotie van zijn eigen creaties. Hij werkte onder anderen met Raoul Dufy, Erté, George Lepape, Paul Iribe, Mallet-Stevens en Man Ray en hield van het moderne werk van Brancusi, Robert Delaunay en Kees van Dongen.

We verzamelen op 26 januari om 10.50 uur in de hal van Den Haag CS bij de piano, vervolgens nemen we de tram naar het museum. 

Jan
27
za
2e editie Lange Avond van de Korte Film
Jan 27 @ 19:30 – 23:00

De Lange Avond van de Korte Film.

De Lange Avond van de Korte Film.
Op zaterdag 27 januari vindt de tweede editie van ‘ De Lange Avond van de Korte Film’ plaats. In het Nivoncentrum presenteren diverse regisseurs hun films. Iedereen is welkom. In de pauze en de nazit kan er gepraat worden over film in het algemeen en over de getoonde films in het bijzonder.

Om 19.30 uur word je welkom geheten met koffie/thee en gebak.
Om 20.00 beginnen we met de vertoningen die tot 23.00 uur duren.

 

Een film insturen kan nog tot 20 januari. De film mag niet langer zijn dan 15 minuten. Voor aanmeldingen en vragen: lakofilm@gmail.com. Voor meer informatie: Facebook pagina ‘ Lakofilm’.

 

Jan
31
wo
Visiedebat tussen kandidaten gemeenteraad Rotterdam
Jan 31 @ 19:30

Visiedebat tussen kandidaten gemeenteraad

Rotterdam, 20 januari. 

Als feiten vals zijn, plannen vaag en discussies heftig, laten we het dan eerst over visie hebben. Onder dat motto bespreken negen kandidaten voor de gemeenteraad van Rotterdam (waaronder minimaal vijf lijsttrekkers) op 31 januari hun visie met een zaal vol kiezers.

Gewenste samenleving

De politiek moet niet bekvechten maar oplossingen vinden. Dat vinden steeds meer burgers. Door het debat te richten op visie, de gewenste samenleving voor de volgende generatie, komen nut en noodzaak van het beleid in perspectief te staan. Bedoeling van het Visiedebat is dat helderheid ontstaat van wie welke offers worden gevraagd en waarom dat zinvol is voor de volgende generatie, zodat voor- en nadelen van het beleid meer in balans komen.

 

Kandidaten voor de gemeenteraad. 

Tijdens het debat treden de volgende sprekers op:

visiedebat

sprekers visiedebat Nivon Rotterdam

  • Dennis Tak, PvdV Rotterdam
  • Chantal Zeegers, D66 Rotterdam
  • Leo de Kleijn, SP Rotterdam
  • Jan-Willem Verheij, VVD Rotterdam
  • Nourdin El Ouali, NIDA Rotterdam
  • Judith Bokhove, GroenLinks Rotterdam
  • Talling Vonk, ChristenUnie SGP Rotterdam
  • Ruud van der Velden, Partij voor de Dieren Rotterdam
  • Ellen Verkoelen, 50PLUS Rotterdam.

visiedebatVisievertellers.  Daarnaast zijn er bij het debat drie visievertellers: Manon Nagelkerken (thema groen), Margot Kranenburg (thema welvaartsverdeling) en Alexander Hoogendoorn (thema zorg) die de kandidaten inspireren.

Klankbordduo. Een klankbordduo, bestaande uit Patrick van Klink (Milieudefensie) en Wubbo Tempel (voormalig fractievoorzitter CDA Rotterdam), levert commentaar. Als neutrale deskundigen geven zij een reflectie op de visies en tips om deze te versterken.

Het Visiedebat is een activiteit van de werkgroep Groen Actief die afgelopen jaar onder meer excursies organiseerde naar de Rottemeren, de Biesbosch en het Eiland van Brienenoord. Ook werden natuurfilms vertoond als inspiratie voor nieuwe inzichten, zoals Before the Flood, The salt of the Earth en Koyaanisqatsi.

visiedebat

Feb
3
za
The New World – in Filmhuis Nivon Rotterdam
Feb 3 @ 19:30

The New World – in Filmhuis Nivon Rotterdam

170 min. Regie: Terrence Malick, met o.a. Colin Farrell (2005)

The New WorldRomantische verfilming van het Amerikaanse koloniale verleden uit het begin van de 17e eeuw. De eerste westerlingen, onder leiding van kapitein John Smith, zetten voet aan wal in Virginia en worden geconfronteerd met de cultuur van de ‘native americans’ (Indianen). Het klikt echter niet tussen de blanken en de indianen, maar het wordt pas echt gevaarlijk als John Smith en de knappe indiaanse Pocahontas verliefd worden op elkaar. Zij wordt daarop door haar stam verbannen, met alle gevolgen van dien.

De muziek van de film verdient extra aanbeveling en werd gecomponeerd door James Horner. Met prachtige natuuropnamen!

 

FILMHUIS
Het Nivon-Filmhuis is om de twee weken op zaterdagavond en begint om 19.30 uur. Meestal is er halverwege een korte pauze met een drankje en een hapje.
Toegang: Nivon-leden: € 3,-/niet-leden € 4,-.
Feb
4
zo
Jesus Evil Highway in muziekcafé Halfwatt
Feb 4 @ 17:00 – 17:45

Jesus Evil Highway in muziekcafé Halfwatt

muziekcafé

Jesus Evil Highway maakt al enige jaren de podia onveilig met zijn donkere cocktail van Outlaw and Hillbilly country, Oldtime Mountain music en Bluegrass, afgetopt met een dosis rauwe Rockabilly. De groep speelt ouderwetse, ranzige country, recht uit het hart met een gitzwart randje:  het zit er allemaal in.

HALFWATT
Alle optredens in het Nivon-muziektheater HalfWatt beginnen om 17.00 uur (tot 17.45 u.). Inloop vanaf 16.30 uur. De toegang is gratis, maar een financiële bijdrage in de hoge hoed wordt op prijs gesteld.

Na het optreden is het Nivoncafé geopend, en om 18.30 uur kan er gegeten worden bij André.

www.facebook.com/halfwatt; www.nivonrotterdam.nl.

Voor artiesten: halfwatt@nivonrotterdam.nl 

 

Feb
15
do
Museum op Donderdag – Centraal Museum Utrecht Pyke Koch
Feb 15 @ 09:55

Museum op Donderdag – Centraal Museum Utrecht Pyke Koch

3e donderdag

Pyke Koch

In het Centraal Museum te Utrecht bezoeken we ‘De Wereld van Pyke Koch’. De overzichtstentoonstelling van de neo- of magisch-realistische schilder Koch (1907-1991) toont zijn werk in de context van zijn tijdgenoten Willink, Hynckes en Toorop; maar ook van Georg Grosz en anderen, als vertegenwoordigers van de Neue Sachlichkeit in Duitsland. De expositie wil inzicht geven in Kochs kunstenaarschap en in de politieke complexiteit van het Interbellum. Koch mocht na de Tweede Wereldoorlog een jaar niet exposeren vanwege zijn fascistische sympathieën. Hij is blijven schilderen tot 1980.

Meer info: www.centraalmuseum.nl.  Centraal Museum, Agnietenstraat 1, Utrecht.

Verzamelen om 9.55 u. Rotterdam CS voor Hema, vertrek 10.05 u. spoor 14, intercity Groningen.
Aanmelden: trudy-aarts@hotmail.com of 010-4658720 (geen voicemail).

Feb
17
za
Humor in de Gouden Eeuw – Frans Halsmuseum te Haarlem
Feb 17 @ 11:00

Humor in de Gouden Eeuw – Frans Halsmuseum te Haarlem

humor gouden eeuw

In het Frans Halsmuseum te Haarlem zal de tentoonstelling ‘Humor in de Gouden Eeuw, de kunst van het lachen’ te zien zijn. Zelden zijn er meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames- ze figureren in grote getalen in topstukken uit de Gouden Eeuw.

Lachend meisje met een obscene voorstelling van Gerard van Honthorst uit 1625 is een van de 53 schilderijen die in deze tentoonstelling de opmerkelijk humoristische inborst van Nederlandse kunstenaars in de Gouden Eeuw laten zien. Het werk dat uit Saint Louis moet komen, wordt op dit moment transportklaar gemaakt en later in november toegevoegd aan de tentoonstelling, waar het een prominente plek zal krijgen.

 

We verzamelen om 11.00 uur in Rotterdam CS voor de Hema.

LET OP – u kunt met uw entreebewijs ook gratis naar De Hallen Haarlem.

 

Lion een film om niet snel te vergeten – filmhuis Nivon Rotterdam
Feb 17 @ 19:30

Lion een film om niet snel te vergeten

120 min. Regie: Garth Davis. Net o.a. Dev Patel en Nicole Kidman (2016)

Lion

Deze wereldfilm is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de Indiase jongen Saaro. Als 5-jarige komt hij terecht in een trein die hem duizenden kilometers door India voert, ver weg van zijn thuis en familie. Hij heeft geen idee waar hij is of waar hij vandaan komt. Op zijn dertigste gaat hij in het hectische India met behulp van Google op zoek naar de plek waar hij jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Aan het eind van de film wordt de reden van de titel, Lion, pas duidelijk.

FILMHUIS
Het Nivon-Filmhuis is om de twee weken op zaterdagavond en begint om 19.30 uur. Meestal is er halverwege een korte pauze met een drankje en een hapje.
Toegang: Nivon-leden: € 3,-/niet-leden € 4,-.
Feb
21
wo
woensdagfilm bij Nivon Rotterdam- The Whale Rider
Feb 21 @ 19:30

Woensdagfilm bij Nivon Rotterdam- The Whale Rider

whale rider

Deze bijzondere en unieke film is gebaseerd op een boek en verhaalt hoe een jong Maori-meisje in Nieuw-Zeeland opgroeit tot held van haar stam, als blijkt dat zij de gave van ‘de Ouden’ (Ancients) bezit om te kunnen praten met walvissen. De film geeft een beeld van de Maori-samenleving van deze tijd, maar toont ook hoe belangrijk de traditionele culturele waarden zijn voor het voortbestaan van deze gemeenschap. In Nieuw-Zeeland en ver daarbuiten heeft deze vertelling de belangstelling voor de traditionele Maori-waarden sterk doen opleven, ’Whale Rider’ is vele malen onderscheiden, o.a. met de publieksprijs van het Rotterdams Filmfestival 2003.

Aanvang: 19.30 uur (100 min. Regie: Niki Caro, met o.a. Keisha Castle-Hughes. 2002). Entree: leden € 3,- / niet-leden € 4,-.