Agenda

Mrt
10
di
4-weekse introductiecursus Qigong
Mrt 10 @ 09:30 – 10:00

4-weekse introductiecursus Qigong

Qigong (uitspraak: tsjie ghong) is een verzamelnaam voor een groot aantal oefeningen uit de Chinese bewegingsleer om je energie (qi) op een natuurlijke wijze te laten stromen. Gong betekent beoefenen, ontwikkelen. Door de combinatie van vloeiende bewegingen + de juiste ademhaling, stimuleer je de energiebanen, versterk je de organen en geef je een impuls aan je gezondheid en vitaliteit.

Dinsdag 11, 18 februari, 3, 10 maart 2020 van 09.30 – 10.00 uur | € 5,- per les

Qigong

De lessen zijn geschikt voor alle leeftijden.

Aanbevolen: ruim zittende kleding of sportkleding en schoenen met anti-slip.

 

Mrt
12
do
WEGENS ZIEKTE VAN SPREKERS AFGELAST !!!!!!! Vierde Visiedebat: Visiebalans.
Mrt 12 @ 19:30 – 21:30

Vierde Visiedebat: Visiebalans  –  Waar staat Rotterdam in 2030?

visiedebat

Met wethouders Arjan van Gils en Arno Bonte kijken we op 12 maart naar de toekomst van Rotterdam. Wat gaat er gebeuren, wat vraagt dat aan offers en … waar doen we het voor? Wat levert dat op?

Visiedebatten bij Nivon Rotterdam hadden altijd politieke kandidaten als spreker. In 2017 ging het om de Tweede Kamer, in 2018 om de Gemeenteraad en in 2019 om Provinciale Staten. 2020 is geen verkiezingsjaar, er zijn dus geen kandidaten. Wel zijn we halverwege de zittingsperiode van de Gemeenteraad.

Waar gaan we heen?
Het is tijd om de balans op te maken: wat is er de afgelopen twee jaar gebeurd om het Collegeplan te realiseren, wat gaat er nog gebeuren tot 2022? En vooral: waar gaan we heen, waar staat Rotterdam in 2030?

Wethouders als spreker
Daarom hebben we dit jaar twee wethouders gevraagd als spreker:
-Arjan van Gils is wethouder financiën, organisatie, haven en grote projecten
-Arno Bonte is eerstverantwoordelijk wethouder voor energietransitie.

Beleid op koers
Hoe zien zij Rotterdam in 2030? Ligt het beleid op koers? Hoe werken zij aan het realiseren van hun visie?
Ze gaan daarop in tijdens het Visiedebat op 12 maart 2020, 19.30-21.30u (zaal open vanaf 19u).
Debatleider is, net als vorig jaar: Wim van Heemst, voormalig voorzitter van de deelraad Kralingen-Crooswijk.

vierde visiedebat

Arjan van Gils

visiedebat

Arno Bonte

 

 

 

 

 

 

 

De FB-pagina over het Visiedebat is te vinden via www.visiedebat.nl

 

Mrt
13
vr
JazzPlus – Jazz aan de Rotte – Nivoncentrum Rotterdam
Mrt 13 @ 20:00

JazzPlus – Jazz aan de Rotte – Nivoncentrum Rotterdam

De concerten van JazzPlus vinden plaats op de tweede vrijdag van de maand.

Op deze avond staat doorgaans een bekende gastsolist centraal en wordt na de pauze een presentatie gehouden over een cultureel onderwerp.

Vrijdag 13 maart Gastsolist (t.b.a.) met jazzformatie Cruise Control.

Mrt
15
zo
Maassluis en Maasland 16 km (rondwandeling)
Mrt 15 @ 10:30
Maassluis en Maasland 16 km (rondwandeling)

Verzamelen om 10.30 uur metrohalte Maassluis centrum.

Maassluis

zeewering

Deze waterrijke wandeling staat in het teken van een zeewering langs de Maas die in de 15e eeuw gereed is gekomen. Daarna werden er dertien sluizen aangelegd waarvan er drie in Maassluis liggen.
De wandeling brengt ons ook door het mooie Maasland en via de Commandeurspolder, (weidevogels!) lopen we terug naar Maassluis.
Onderweg is horeca aanwezig.
Wandelleiding: Frederika Jongh (06-27218551)
 
Mrt
19
do
Museumbezoek op donderdag: Laren of Leiden
Mrt 19 @ 09:55

Museumbezoek op donderdag: Laren of Leiden

Op 19 maart willen we het Singermuseum in Laren bezoeken. Maar deze trip kan – in overleg met de museumgroep – ook worden verplaatst naar 16 april. In dat geval gaan we 19 maart naar Naturalis in Leiden, het museum over de aarde, natuur en dieren, met als topstuk opgegraven oer-reptielen zoals de dinosaurus T.Rex.

In het Singermuseum is, in samenwerking met het Rijksmuseum, de tentoonstelling ‘Spiegel van de ziel’ opgebouwd: Nederlandse Kunst van rond 1900. Niet over de buitenwereld, het leven op het platteland, de stad, maar over de binnenwereld. Niet realistisch maar spiritueel. Spiegel van de ziel toont werken van o.a. Jan Toorop, J.T.Prikker, Vincent van Gogh, Matthijs Maris, Willem Witsen en Piet Mondriaan. (Oude Drift 1, Laren. Info: www.singerlaren.nl.)

Verzamelen 9.55 uur Rotterdam CS voor Hema. Vertrek 10.05 uur richting Utrecht, daar overstap naar Hilversum (richting Almere), in Hilversum 11.28 uur bus 108 richting Huizen-busstation. Uitstappen halte Groene Gerritsweg Laren, dan 7 minuten lopen. Het is ook mogelijk een deel van de route te wandelen door natuurgebied en heide, o.l.v. een gids.

Er kunnen wijzigen optreden qua vertrektijd i.v.m de nieuwe NS-dienstregeling of door weersomstandigheden. Wil je mee? Dan is het raadzaam om je aan te melden.

De overige data voor 2020 zijn: 21 mei, 18 juni, 16 juli, 20 augustus, 17 september, 16 oktober, 19 november en 19 december.

MUSEUM OP DONDERDAG

De ‘Derde Donderdag Museum-Excursiegroep’ organiseert een aantal bezoeken aan bijzondere tentoonstellingen in het land. De deelnemers willen niet alleen kunstwerken bewonderen en over kunst praten, maar het nuttige met het aangename verenigen door met elkaar een gezellige dag te beleven. Aanmelden: trudy-aarts@hotmail.com of 010-4658720 (geen voicemail).

 

Mrt
20
vr
Alle activiteiten uitgesteld !
Mrt 20 – Jun 1 hele dag

Beste bezoeker van de website,

Gezien de ontwikkelingen rond het coronavirus heeft het bestuur besloten, dat de geplande activiteiten bij Nivon Rotterdam tot nader orde worden uitgesteld. De agenda blijft ongewijzigd op de site, maar de informatie is niet meer relevant.

Wij hopen jullie t.z.t. in goede gezondheid weer van dienst te kunnen zijn.

Gesloten (ivm Corona)

Mrt
21
za
Intens Mexico – Cobra Museum te Amstelveen
Mrt 21 @ 10:00

Intens Mexico

mexico

De tentoonstelling ‘Intens Mexico: politiek, identiteit, seks en dood’ is in het Cobra Museum te Amstelveen. Het is een uitbundige tentoonstelling, waarmee dit museum voor moderne kunst 46 kunstwerken uit het Museo del Arte in Mexico-stad naar Nederland brengt. 

Verzamelen om 10.00 uur.

MUSEUM 

Voor alle bezoeken aan musea kun je je aanmelden bij Eveline van Herk, 0174-384864 of 06- 46022383. E-mail: evanherk@kpnplanet.nl. We verzamelen telkens voor de Hema op Rotterdam CS.

Blinded by the Light in het Filmhuis Nivon Rotterdam
Mrt 21 @ 19:30

Blinded by the Light

115 min. Regie: Gurinder Chadha (2019), met o.a. Viveik Kalra en Kulvinder Ghir 

Een gloednieuwe film: Tiener Javed is van Pakistaanse komaf en groeit op in het Engelse Lutin in 1987. In een periode van racisme en economische malaise schrijft hij gedichten om te ontsnappen aan de intolerantie van de stad en de starheid van zijn traditionele vader. Als een klasgenoot hem de muziek van Bruce Springsteen laat horen, neemt zijn leven een nieuwe wending.

Blinded by the Light

 

F I L M H U I S

Het Nivon-Filmhuis is over het algemeen om de twee weken op zaterdagavond en begint om 19.30 uur. Meestal is er halverwege een korte pauze. Reserveren is niet nodig. Toegang: Nivon-leden € 3,- / niet-leden € 4,-. Bereikbaarheid: 010-7370643.

Mrt
23
ma
Cursus Stem & Zang – Voor iedereen die graag samen zingt
Mrt 23 @ 19:15 – 20:45

Cursus Stem & Zang

Voor iedereen die graag samen zingt

Een ideale cursus voor iedereen die van zingen houdt en kennis wil maken met verschillende muzikale stijlen. De eerste helft van de avond staat in het teken van de ontwikkeling van een goede zangtechniek en een gezond stemgebruik en in de tweede helft van de avond zingen we een repertoire van klassiek tot pop.

Plezier aan het ontdekken van de eigen stem en het zingen staan voorop in deze cursus. Er is aandacht voor zangtechnische aspecten in diverse oefeningen:

– een goede zanghouding en ademhaling

– een zuivere intonatie

– heldere articulatie

– een stem die vrij klinkt en draagkracht heeft.

Ik wil mij aanmelden! Stuur een email naar info@susannewinkler.com,
bel 06-27238842 of ga naar de website www.susannewinkler.com.

We starten maandag 17 februari om 19:15 uur in het NIVON en gaan door tot 20:45 uur. De andere cursusdata zijn: 24 februari, 2, 9, 23, 30 maart, 6 en 27 april.

De prijs blijft € 120 Euro voor de 8 weken cursus.

 

 

Mrt
29
zo
Eargonauts – Jazz in Crooswijk
Mrt 29 @ 15:00

Eargonauts – Jazz aan de Rotte

Eargonauts

Eargonauts is een band, die zijn basis heeft in Rotterdam. De leden komen uit alle delen van Europa. Dit is terug te horen in hun muziek. De band speelt moderne jazz met invloeden van onder meer Drum & Bass en elektronische muziek, tot meer Oost-Europese en hedendaagse klassieke muziek. Voor Ergonauts is het belangrijk om elk concert hun muzikale grenzen te verleggen. Extase, expressie, synergie en mysterie zijn kernwoorden die voor de band centraal staan.

Jazz aan de Rotte

Jazz aan de Rotte is een serie concerten, waarvan een deel wordt georganiseerd door de Stichting JazzPlus en een ander deel door Stichting Jazz at The Playground. De concerten van JazzPlus vinden plaats op de tweede vrijdag van de maand. De concerten van Jazz at The Playground zijn telkens op de laatste zondagmiddag van de maand. Door deze combinatie van activiteiten is er in het Nivoncentrum een fraai aanbod aan jazzconcerten tot stand gebracht. Op de vrijdagavond staat doorgaans een bekende gastsolist centraal en wordt na de pauze een presentatie gehouden over een cultureel onderwerp. Op zondagmiddag komt regelmatig jong talent aan bod. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. 

Aanvang op zondag: 15.00 uur            –             Aanvang op vrijdag om 20.00 uur.

Mrt
30
ma
Cursus Stem & Zang – Voor iedereen die graag samen zingt
Mrt 30 @ 19:15 – 20:45

Cursus Stem & Zang

Voor iedereen die graag samen zingt

Een ideale cursus voor iedereen die van zingen houdt en kennis wil maken met verschillende muzikale stijlen. De eerste helft van de avond staat in het teken van de ontwikkeling van een goede zangtechniek en een gezond stemgebruik en in de tweede helft van de avond zingen we een repertoire van klassiek tot pop.

Plezier aan het ontdekken van de eigen stem en het zingen staan voorop in deze cursus. Er is aandacht voor zangtechnische aspecten in diverse oefeningen:

– een goede zanghouding en ademhaling

– een zuivere intonatie

– heldere articulatie

– een stem die vrij klinkt en draagkracht heeft.

Ik wil mij aanmelden! Stuur een email naar info@susannewinkler.com,
bel 06-27238842 of ga naar de website www.susannewinkler.com.

We starten maandag 17 februari om 19:15 uur in het NIVON en gaan door tot 20:45 uur. De andere cursusdata zijn: 24 februari, 2, 9, 23, 30 maart, 6 en 27 april.

De prijs blijft € 120 Euro voor de 8 weken cursus.

 

 

Apr
6
ma
Cursus Stem & Zang – Voor iedereen die graag samen zingt
Apr 6 @ 19:15 – 20:45

Cursus Stem & Zang

Voor iedereen die graag samen zingt

Een ideale cursus voor iedereen die van zingen houdt en kennis wil maken met verschillende muzikale stijlen. De eerste helft van de avond staat in het teken van de ontwikkeling van een goede zangtechniek en een gezond stemgebruik en in de tweede helft van de avond zingen we een repertoire van klassiek tot pop.

Plezier aan het ontdekken van de eigen stem en het zingen staan voorop in deze cursus. Er is aandacht voor zangtechnische aspecten in diverse oefeningen:

– een goede zanghouding en ademhaling

– een zuivere intonatie

– heldere articulatie

– een stem die vrij klinkt en draagkracht heeft.

Ik wil mij aanmelden! Stuur een email naar info@susannewinkler.com,
bel 06-27238842 of ga naar de website www.susannewinkler.com.

We starten maandag 17 februari om 19:15 uur in het NIVON en gaan door tot 20:45 uur. De andere cursusdata zijn: 24 februari, 2, 9, 23, 30 maart, 6 en 27 april.

De prijs blijft € 120 Euro voor de 8 weken cursus.

 

 

Apr
21
di
Meerdaagse Excursie 2020 – Morgenrood Oisterwijk
Apr 21 @ 09:30 – Apr 23 @ 16:00
Meerdaagse Excursie 2020 – Morgenrood Oisterwijk
De Werkgroep Excursies wil in het voorjaar van 2020 weer een meerdaagse excursie organiseren. Deze zal plaatsvinden van dinsdag 21 tot en met donderdag 23 april. We verblijven in het Nivon-natuurvriendenhuis Morgenrood te Oisterwijk. Het streven is om de kosten van deze, nagenoeg volledig verzorgde, excursie gelijk te houden aan die van eerdere excursies.
meerdaagse excursie

Morgenrood 1946

meerdaagse excursie

Morgenrood Nu

 

 

 

 

 

 

Mocht je belangstelling hebben om deel te nemen, geef dit dan door aan Cok Beekhuijzen (hennyencok@online.nl) of Rob Driesen (a.r.driesen@kpnplanet.nl), of met een briefje aan Cok Beekhuijzen, Dordtsestraatweg 745, 3075 BH Rotterdam.

Meer informatie zal worden opgenomen in de volgende Rotterdamse Toorts en op de website van Nivon Rotterdam.

Meerdaagse Excursie Veelzijdig Brabant
Apr 21 @ 09:30 – Apr 23 @ 20:00

Meerdaagse Excursie Veelzijdig Brabant.
De excursie is van dinsdag 21 april t/m donderdag 23 april; overnachting in ‘Natuurvriendenhuis Morgenrood’ in Oisterwijk.

veelzijdig Brabant

Morgenrood Oisterwijk

Dag 1. Vertrek om 9.30 uur, vanaf het Nivoncentrum, Dirk Smitsstraat 76 in Rotterdam. De eerste stop is Breda, daar wordt een rondvaart gemaakt en gewandeld. Na de lunch naar het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk, om rond te kijken en, voor wie wil, een korte wandeling. Hierna naar Morgenrood voor het betrekken van de kamers en het avondeten.
‘s Avonds wordt een lezing verzorgd door een Oisterwijkse stadsgids.

Dag 2. Bezoek aan het (interactieve) Philips Museum in Eindhoven, voor de geschiedenis van de eerste  Philips-radio (ca. 1927) tot de modernste medische apparatuur, en een voorproefje van toekomstige ontwikkelingen. Philips heeft al veel ontdekkingen gedaan en revolutionaire producten ontwikkeld, bijvoorbeeld het cassettebandje en de CD. Het museum staat op de plek waar Gerard Philips in 1891 de eerste gloeilampen maakte! Na de lunch wordt een oude industriewijk bezocht. Deze is volledig herontwikkeld en biedt nu plaats aan veel nieuwe bedrijven. Bijvoorbeeld de meubelfabriek van Piet Hein Eek, die prachtige meubels maakt van afvalhout. De showroom is de moeite waard en biedt een blik op de werkplaats. Hierna richting Morgenrood via Philipsdorp, een fabrieksdorp, met gezonde woningen met moestuin en op korte afstand van het werk. Ook een bedrijfswinkel, badhuis, scholen en sport- en muziekvereniging waren binnen het dorp gevestigd, kortom er was een complete leefgemeenschap gevormd. De avond is vrij te besteden.

Dag 3. Na het ontbijt en het inladen van de bagage, wordt er gewandeld op De Kampina. Hierna toeristisch naar Rotterdam, via Heusden. Dit ontstond rond 1200, bij de burcht van de Heren van Heusden, strategisch gelegen aan de Bergsche Maas. In 1680 sloeg de bliksem in de kruittoren, deze ontplofte en het kasteel werd verwoest. Op de fundamenten werd het kasteel herbouwd. De vestingstad is, vanaf 1968, volledig gerestaureerd. Het lijkt nu of je er door straten uit de 17-de eeuw loopt. Heusden kreeg voor de restauratie de prestigieuze Europa Nostra Prijs.
Dan via het veer bij Kop Van Het Land naar Restaurant Vrijenburg in Barendrecht voor het afsluitende diner.
De excursie is volledig verzorgd, m.u.v. enige consumpties onderweg of in het huis.
De prijzen zijn: voor Nivon-leden € 225, voor niet-leden € 250.

Aanmelding: door vóór 10 februari 2020 € 25 over te maken op 
girorekening: NL67INGB0000520383, t.n.v. Penningmeester Nivon, te Rotterdam, o.v.v. ‘Veelzijdig Brabant’.

Vermeld op de overschrijving dat u alleen meegaat indien u een eenpersoonskamer krijgt. Er zijn weinig eenpersoonskamers, toekenning gaat via de volgorde van aanmelding! U bent pas aangemeld als deelnemer na ontvangst van genoemde € 25.

Programmawijzigingen zijn voorbehouden.

Apr
25
za
Pubquiz in het Nivoncafé – teams kunnen zich aanmelden
Apr 25 @ 20:00

Pubquiz 

Op zaterdagavond 25 april presenteren we de enige echte en unieke Nivon Pubquiz. In het Nivoncafé strijden diverse teams om de trofee van de triviale kennis. Politiek, muziek, sport, geneeskunde, de sociale geschiedenis van de Polynesische eilanden. Je kunt over alles een vraag verwachten op deze Pubquiz-avond. Er wordt een beroep gedaan op jouw kennis die meer dan alleen maar vanzelfsprekendheid is. Teams (5 personen) kunnen zich opgeven, maar ook als individu ben je van harte welkom.

Mail voor deelname naar ajsmilde59@gmail.com.  

Nivonleden betalen € 2,- / niet-leden € 4,-.

De organisatie is in handen van Julien, Juanita, Marit, Ruben en André.